Deze geuren bevatten ’s werelds duurste specerij

Hou je van een warme, comfortabele geur die je een tikje mysterieus maakt? Dan is een parfum met saffraan iets voor jou.

Saffraan is ’s werelds duurste specerij. Het wordt dan ook vaak per gram of zelfs per milligram verkocht. Saffraan wordt onder meer gebruikt in paella; om de smaak en omdat het de gele kleur aan rijst geeft. Maar het duikt ook steeds vaker op in parfums.

Wat is het eigenlijk?

Het is de stamper van de Krokus Sativus, of de saffraankrokus. De stempels en de stijlen bevatten de geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze worden met de hand geplukt en gedroogd, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien.

Nogal arbeidsintensief dus, mede daardoor is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn 150.000 bloemen nodig! Iran is wereldwijd de grootste producent en tekent voor zo’n negentig procent van de productie. Ook in Griekenland worden krokusbloemen gekweekt.  

Saffraan ruikt leerachtig, maar nét wat zachter. Het geeft een ‘aards’ randje aan een geur. Recent zijn er een aantal mooie geuren met saffraan als bestanddeel op de markt gekomen.

Dit is onze top drie:

Free d’Homme van Costume National

Een moderne eau de parfum met naast saffraan onder meer citroen en wierook. Free d’homme gaat je geheid complimenten opleveren. Ook fijn: deze geur kost nu eens niet de hoofdprijs (€70, 50 ml).

Crystal Saffron van Matière Première

Een klasse apart deze geur: saffraan wordt gecombineerd met muskus, ambroxan en wierook. Een stevige, aanwezige maar toch zachte geurbom.

Ideale wintergeur is deze Crystal Saffron. Niet goedkoop, een grote fles van 100 ml kost €195. Maar proberen kan ook voor minder, want er is een proefflesje van 6 ml voor €30.

Boss Bottled Oud Saffron van Hugo Boss

Houtachtig, kruidige geur waarin saffraan samen met roos en de houtsoort oud is verwerkt. Warm en aanwezig. Boss Bottled Oud Saffron is een limited edition dus op is op. Voor 100 ml betaal je zo’n €90.