Werken whitening tandpasta’s echt?

Een rijtje parelwitte tanden: welke man wil dat niet? Maar hoe krijg je die gele aanslag eigenlijk van je gebit?

Allereerst: waarom worden de tanden langzaam maar zeker geler? De reden is dat de glazuurlaag op je tanden en kiezen door slijtage dunner wordt waardoor de donkere kleur van je onderliggende tandbeen beter te zien is.

Een grauwsluier kan ook ontstaan door de inname van rode wijn, koffie, thee, nicotine, drop en frisdranken.

Pasta en basta

Voor hardnekkige aanslag zijn er zogenaamde whitening (witmakende) tandpasta’s Hiermee poets je niet alleen de aanslag weg, ze leggen ook een beschermend laagje dat beschermt tegen nieuwe aanslag over de tanden. Maar ofschoon schone tanden sowieso al witter lijken, hebben ze helaas geen blekend effect op gele tanden.

Lepeltje, lepeltje

Wil je echt van de gele gloed af, dan is het bleken van je tanden een optie. Bij de tandarts is dat een vrij prijzige methode waarvan het eindresultaat moeilijk is te voorspellen.

De behandeling werkt al volgt: er wordt een zogenaamde bleeklepel gemaakt: een plastic afdruk van je gebit. De bleeklepel vormt zo de mal waarmee je een blekende gel op de tanden aanbrengt. De gel bevat 3 tot maximaal 6 procent waterstofperoxide. Dit kun je thuis doen. De tandarts geeft aan hoe lang je de bleeklepel met de gel (in de regel ‘s nachts) moet dragen Afhankelijk van de verkleuring zie je na enkele dagen of weken effect. Uiteindelijk duurt de behandeling twee tot drie weken.

Strip!

Veilig en snel zijn whitening strips. Deze transparante strips plak je over je tanden, laat je een uur zitten en je ziet meteen resultaat. De werkzame  stof is ook nu waterstofperoxide (5 á 6 procent).  Onder meer Oral B heeft dergelijke strips. Het effect is niet blijvend – helaas! En inlays, kronen en vullingen bleken niet mee.

Lees ook: Hoe belangrijk is vriendschap voor jou