Zo maak je een Whiskey Sour cocktail

Zo zuur als zonde, zeggen ze.

De bekentrekkende Whiskey Sour weet je wakker te maken. Door het enigszins (oké, aanzienlijk) aanwezige citroensap is de Whiskey Sour een behoorlijk zure cocktail. Maar het is ook een hele lekkere.

De Whiskey Sour cocktail is een broertje in de Sour-cocktail-familie, en is dus verwant aan bijvoorbeeld de Amaretto Sour. Een cocktail wordt lid van deze familie wanneer de hoofdingrediënten als volgt zijn: drank, zuur, zoet. Vaak is het zuurtje citroensap en het zoetje iets in de trant van suikersiroop. Daarbij wordt doorgaans ook een eiwit aan de cocktail toegevoegd, om ‘m een schuimkraag te geven en extra romig te laten smaken.

De drink of choice in de Whiskey Sour cocktail is Bourbon Whiskey – de Amerikaanse variant (die met een ‘e’ wordt geschreven). De New Yorkers maken de Whiskey Sour nog een tandje bizarder, met een ‘red wine float’. Deze float komt tot stand wanneer je rode wijn over de bolle kant van een lepel bovenop de whiskey sour giet. De rode wijn zal – als je het goed hebt gedaan – een beetje boven de whiskey blijven drijven, waardoor er een gelaagheid in kleuren ontstaat. Of de smaken ook werkelijk goed combineren is een ander verhaal.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier.

Whiskey Sour cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Whiskey Sour cocktail.

  • 50 ml Bourbon Whiskey
  • 25 ml vers citroensap, ongeveer een halve citroen
  • 1 eiwit (vers)
  • 1 eetleper suikersiroop
  • IJsblokjes
  • Eventueel een citroenschijfje ter garnering

Bereidingswijze

Neem een vers ei en scheid het eiwit van het eigeel. Vul een cocktailshaker met whiskey, citroensap, eiwit en suikersiroop. Shake de shaker totdat het geheel goed is gemengd en schuimt. Voeg de ijsblokjes toe en schud nogmaals. Zeef de inhoud van de shaker over een (leeg) whiskeyglas. Garneer de cocktail eventueel met een citroenschijfje.