Zo bluf je over whisk(e)y

Ken uw whisk(e)y. Soms is-ie Amerikaans, soms Schots en soms Iers. Dit is jouw handige bluffers guide.

whisky whiskey glas

De basis

Whisky is wat anders whiskey, en rye is wat anders dan bourbon. Hoe herken je ze? Daar zijn drie criteria voor:

1 De locatie 

2 Het type whisky (single malt of blend)

3 De rijping

Schotse en Ierse whisky 

Het grootste verschil tussen Schotse en Ierse whisky is dat Ierse niet geëest wordt. Nee, dat is geen schrijffout, eesten is de bereidingswijze waarbij de mouten boven open vuur gedroogd worden (mout is gedroogd graan). Hierdoor krijgt Schotse whisky een veel rokerige smaak dan de Ierse. 

man whisky whiskey

Amerikaanse whiskey

Amerikaanse whiskey (met een ‘e’) wordt ook wel bourbon genoemd en kenmerkt zich door een andere receptuur. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% mais, straight rye van minimaal 51% rogge. Mais en rogge zijn twee bestandsdelen die vrijwel niet worden gebruikt in Schotse en Ierse whisky. 

Bourbon

Voordat een drank de titel bourbon krijgt, moet deze twee jaar in geblakerde eikenhouten vaten hebben gerijpt. Jack Daniels mag zijn whisky bijvoorbeeld geen bourbon noemen omdat deze whisky voor het rijpen gefiltreerd wordt door een drie meter dikke laag houtskool. Daarom geeft Jack Daniels hun whisky de naam Tennessee whisky. Hier lees je er meer over.

Japanse whisky

Dit is dé trend van de laatste jaren, maar als we heel eerlijk zijn, zijn de prijzen van Japanse whisky’s vooralsnog meer in overeenstemming met de trend dan met de kwaliteit. Hier lees je er meer over.

whisky whiskey glas

Malts, blends

Het verschil tussen single malt whisky en een blend is dat een single malt whisky afkomstig is van één distilleerderij. Een blend whisky (de naam geeft het al een beetje weg) is een mix van verschillende whisky’s. Een blend whisky is wel aanzienlijk goedkoper, maar goed, meestal is-ie kwalitatief ook minder goed. Blends worden wel beter verkocht dan single malt whisky’s, wat met de prijs te maken zal hebben.

Barrel

De rijping van de whisky is het proces dat zorgt voor de meeste smaak. Single barrel is in dit geval het exclusiefst. Deze whisky is afkomstig uit één vat. Die vaten zijn belangrijk in het rijpingsproces omdat zij de meeste smaak en de kleur aan de whisky geven. 

Worker testing whisky in distillery

Whisky bewaren?

Je kunt whisky bewaren, maar dat zal de smaak ervan niet meer veranderen (anders dan bij wijn). Drink zo’n fles dus maar meteen op, met mate uiteraard.

En zo spreek je die ingewikkelde Schotse whiskynamen uit.

On the rocks

Drink je whisky puur, als je tenminste echt je whisk(e)y’s wilt leren kennen. Dus zonder ijs. Doe wel een paar druppels water in je glas. Dat laat namelijk de smaken en aroma’s vrij komen.

Toch liever een cocktail

Ben je toch meer een cocktailliefhebber? Dan moet je zeker even hier kijken. Of hier als je rye whisky in huis hebt.