Kan whisky ultrazacht zijn?

En wat is ook alweer het verschil tussen Ierse en Schotse whisky?

Dewar’s is een Schots whiskymerk dat in 1849 is gestart door naamgever John Dewar. John Dewar begon met een klein winkeltje in Perth, het noordelijk gelegen stadje in de buurt van Dundee. Samen met zijn zoons John en Tommy bouwde hij het winkeltje uit tot een gerenommeerd whisky-merk dat zichzelf ’s werelds ‘Most Award Blended Scotch Whisky’ noemt.

Blended whisky wordt gecreëerd door het mengen van verschillende soorten whisky’s. Een blend kan bestaan uit zowel malt whisky’s als grain whisky’s. Blended whisky vertegenwoordigt een groot deel van de whiskyproductie wereldwijd, vooral in landen zoals Schotland en Ierland.

Irish whiskey en Scotch whisky verschillen in naam (de Ieren hebben er stiekem een ‘e’ in gesmokkeld) en productie, maar ook – en dit is het belangrijkste – in smaak. Ierse whiskey wordt driemaal gedistilleerd. Dat zorgt voor een zachtere, lichtere smaak, vaak zonder turfrook.Schotse whisky wordt tweemaal gedistilleerd. Dat leidt vaak tot een rijkere, meer rokerige smaak, hoewel Schotse whisky ook bloemig kan zijn. Beide whisky’s moeten overigens wel allebei minimaal drie jaar rijpen.

Bij Dewar’s zeggen ze: Om de beste resultaten te behalen, moet je dubbel zoveel moeite moet doen. De Double Aged van Dewar’s is al extra zacht, dus hoe konden ze die inspanning verdubbelen?

Dat is ze niettemin toch gelukt. De ultieme zachtheid van Dewar’s Double Double 21Y is het resultaat van het zogenaamde four stage ageing process. De whisky van Dewar wordt gerijpt, samengevoegd, opnieuw gerijpt en vervolgens gefinisht in Oloroso-sherryvaten. Het proces en die specifieke vaten creëren de zachte, maar toch ook complexe smaak. 

Handig, de fonetische Schotse whisky-gids!

In Dewar’s Double Double 21Y herken je tonen van gedroogd fruit en kruiden, met een afdronk die we ook als zacht zouden willen omschrijven. Met andere woorden: deze whisky laat zich makkelijk drinken en is geknipt voor whiskyliefhebbers die op zoek zijn naar een meer verfijnde smaakervaring – ultimate smoothness voor op de tong.

***

Dewar’s Double Double 21Y – 99,99 euro (te koop bij de betere slijterij).