Een whisky als een Bentley

Althans, in een fles als een Bentley. Liggend als een Grand Tourer.

Het premium Schotse whiskymerk The Macallan (dat je onder meer kent van deze exclusieve single malt) heeft de handen ineen geslagen met de automakers van het Britse Bentley. Daar is The Macallan Horizon uit voortgekomen, een horizontale (!) fles met een 180-graden twistdetail.

Om de zes pijlers waarop de single malt-whisky van The Macallan is gebouwd te eren, zijn er voor de fles zes materialen gebruikt. Die materialen zijn essentieel voor zowel The Macallan als Bentley Motors. De fles werd op een passende – want met rook aangezette – locatie aan het water in Zaandam geïntroduceerd door The Macallan-ambassadeur en whisky-connaisseur Yoël van Eer.

Een aluminium lint, met precisie vervaardigd volgens de strenge normen van Bentley, omhult het glas – een eerbetoon aan de carrosserie van een Bentley-auto. De sculptuur rondom de fles is bekleed met duurzaam leer in kastanjebruin. Het omliggende frame bevat koper van de oude distilleerketels van The Macallan.

De eikenhouten inleg op de sluiting is afkomstig van een van de zes vaten die werden gebruikt voor de rijping van deze whisky (en geïnspireerd op de esthetiek van de Bentley Drive Dynamic Control draaiknop). Het bouwwerk is verder afgewerkt met Crown Cut Walnut, een fineer die speciaal is ontwikkeld voor Bentley.

The Macallan Horizon wordt gepresenteerd in een unieke, op maat gemaakte glazen fles, een materiaal dat zowel door The Macallan als Bentley wordt gebruikt. De fles is ontworpen om horizontaal te worden getoond, wat de conventies van traditionele whiskyverpakkingen uitdaagt. 

De zesde (maar belangrijkste) component is de single malt Scotch whisky die exclusief is gemaakt voor The Macallan Horizon, vervaardigd door Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker bij The Macallan.

De whisky is gemaakt in zes first fill sherry-gerijpte eiken vaten, geselecteerd uit de voorraden op The Macallan Estate. Wat heeft dat opgeleverd: een smaak van gedroogde vruchten, de geur van eikenhout en leer (ook rijkelijk aanwezig in de wereld van Bentley) en een heerlijk lang durende afdronk.

De 9 whisky-feitjes die jij nog niet paraat had.

Jaume Ferras, Creative Director van The Macallan, zegt: “Het ontwerp dat we hebben gecreëerd voor The Macallan Horizon, met de unieke materialen die zijn verwerkt, is een prachtig bewijs van het ongeëvenaarde vakmanschap, innovatie en creativiteit waarvoor zowel The Macallan als Bentley bekend staan.”

Adrian Hallmark, bestuursvoorzitter en CEO van Bentley Motors: “Het eindresultaat – zowel de whisky als de fles – stelt een nieuwe norm van kwaliteit en ontwerp.”

The Macallan Horizon is een limited editon uitgave die alleen beschikbaar is in 70cl. The Macallan Horizon is verkrijgbaar in The Macallan Estate Boutique en bij specialiteitszaken in Nederland. Wel een zakcentje meenemen, want hij is geprijsd op €50.000.