Wijsheid in & onder de zon

Hij is er weer: de zon. Nog één laatste welgemeend advies voordat je op een strandlaken kruipt.  

Je weet het: blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor de huid. Zeker verbranding moet je zien te voorkomen. Daar krijg je vroeger of later een ouwe kop van, én het risico op huidkanker vergroot.   

Tegelijkertijd is de zon een belangrijke bron van vitamine D, wat belangrijk is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Dus met beleid de zon in. Of je nu op Ibiza een strandbedje huurt of in Zandvoort je strandlakentje uitspreidt.

Het belangrijkste dat je nodig hebt is een zonnebrandcrème. Deze crèmes bevatten ingrediënten die UV-straling absorberen of weerkaatsen, waardoor de huid wordt beschermd. De verschillen tussen beide varianten worden hier uitgelegd. Zonnebrandcrème dient een hoge beschermingsfactor (SPF) te hebben, bij voorkeur 30 of  – beter – 50. Afbouwen kan later altijd nog. Bruin word je in ieder geval ongeacht de hoogte van de factor. Dit zijn de beste crèmes volgens de consumentenbond.

Het betere werk

Het is belangrijk om zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten. Het is ook zaak om een dikke laag aan te brengen om de op de verpakking aangegeven beschermingsgraad ook daadwerkelijk te bereiken!

Om die reden is een zonnebrandproduct in crèmevorm te prefereren boven een olie, een mist of een mousse. Bij een crème kun je de hoeveelheid namelijk beter doseren. Een dikke laag ervan blijft ook beter zitten, en je ziet waar je al geweest bent en welk stuk je hebt overgeslagen.

Naspel

Na blootstelling aan de zon is het belangrijk om de huid te hydrateren en te kalmeren met aftersun producten. Deze producten bevatten ingrediënten zoals Aloë Vera, kamille en vitamine E, die de huid helpen herstellen, vochtinbrengend werken en eventuele irritatie verlichten.

Lippendienst

Heb je lippen die gevoelig zijn voor de zon? Gebruik dan een lippenbalsem met SPF om je lippen te beschermen tegen uitdroging en verbranding. Van nature hebben je lippen namelijk geen afweer tegen UV straling.