Will.i.am maakt een instrument van je Mercedes-AMG

Will.i.am en Mercedes-Benz ontwikkelen een geluidssysteem dat reageert op jouw rijstijl.

Elektrificatie heeft één belangrijk gevolg voor liefhebbers van motorgeluid: die verdwijnt. Geen infantiel gepruttel meer, maar nagenoeg totale stilte. Alhoewel, Mercedes-AMG en Will.i.am bieden iets nieuws.

Als je ooit van je auto een DJ hebt willen maken, waarbij het geluid wordt bepaald door de manier waarop je rijdt, dan moet je binnenkort een Benz kopen, direct. Mercedes-AMG en rapper/ondernemer Will.i.am presenteerden gisteravond op de toonaangevende technologiebeurs CES (Consumer Electronics Show) de MBUX SOUND DRIVE.

Het is wat lastig om over te schrijven, want de echte ervaring brengt de nieuwe tech pas echt over. De meest duidelijke uitleg is de volgende: de MBUX SOUND DRIVE is in wezen een systeem dat gegevens uit een reeks autosensoren haalt, wat vervolgens helpt bij het besturen van een speciaal gedeconstrueerd muziekbestand.

Realtime componeren

Deze beschrijving klinkt wat klinisch, maar de ervaring moet iets bijzonders zijn. Iets dat de emotionele band tussen autorijden en de muziek waarnaar je luistert verdiept.

Want hoe je met de auto rijdt, bepaalt hoe het nummer wordt gevormd. Hogere snelheden voegen meer lagen toe, terwijl een druk op het gaspedaal een diepe bas toevoegt. Een hoek omslaan voegt nog een element toe en zo verandert de baan bij elke beweging. Wat de bestuurder in staat stelt om realtime te ‘componeren’.

En nee, voordat je jezelf rijk rekent: met het oog op de veiligheid biedt de software geen voordelen bij het overschrijden van de snelheidslimiet.

Mercedes-Benz Chief Technology Officer Markus Schäfer: “Bij Mercedes-Benz willen we dat digitale innovaties onze klanten raken – door bijzondere nieuwe functies die tijdens elke rit echt het verschil maken. Met MBUX SOUND DRIVE bepalen AMG-rijders hoe hun muziek klinkt. Dit maakt entertainment in de auto veel meeslepender.”

MBUX x AMG

De functionaliteit die ze in Las Vegas presenteerden is als optie beschikbaar voor AMG- en AMG-line-modellen met het MBUX-systeem van de tweede generatie, zoals de EQS-, EQE-, EQS SUV- en EQE SUV-modellen. Bij de lancering zijn zo’n 100 speciaal geprepareerde nummers gemaakt, waaronder bijzondere versies van bekende nummers. Met natuurlijk ook een Black Eyed Peas-hit.

De gecreëerde geluiden zijn gelijkwaardig aan clubremixen van de originele nummers, waarbij de hoge en lage tonen worden gedicteerd door de beweging van de auto. Will.i.am omschrijft Sound Drive als ‘een nieuwe voorstelling die livemuziek creëert met de auto als instrument en de bestuurder als dirigent’.

Er zijn trouwens ook plannen om het nog verder uit te breiden, zodat als de ruitenwissers bijvoorbeeld regen detecteren, de muziek verandert om de stemming weer te geven. Hieronder legt Will.i.am het nog eens uit:

Mercedes lanceerde nóg iets nieuws op de CES, namelijk een nieuwe AI á la Spike Jonze’s Her met Joaquin Phoenix. Alhoewel, zonder de romantiek. De nieuwe MBUX Virtual Assistant moet het leven van chauffeurs een stuk eenvoudiger maken.

De ruggengraat van dit nieuwe assistentiesysteem komt van geavanceerde software en het gebruik van generatieve AI, die volgens Mercedes een ‘natuurlijke en intuïtieve relatie tussen bestuurder en auto zal bevorderen’. Dat komt door de nieuwe virtuele assistent die vier persoonlijkheden heeft.

Variërend van Natuurlijk en Voorspellend tot Persoonlijk en Empathisch. Elke persoonlijkheid krijgt zijn eigen unieke stem- en visuele pakket, waardoor de bestuurder de interactiestijl van zijn of haar voorkeur kan bepalen. Je hoeft ook niet meer ‘Hey Mercedes’ te zeggen om ‘m te activeren.

In plaats daarvan houdt het systeem de situatie en de omgeving in de gaten en kan het je proactief suggesties of routines aanbieden. In combinatie met de nieuwe stemmen biedt Mercedes ook een ‘levende’ avatar aan, bestaande uit geavanceerde 3D-graphics. Kan je je richten tot een vorm bij de stem.

Behulpzaam, al zijn wij als eerste toch vooral benieuwd om de Sound Drive aan de tand te voelen. Wordt vervolgd.