Na de Oscar-rel is Will Smith terug in Emancipation

Na de controverse bij de Oscars, keert Will Smith in december terug in een 19e-eeuws slavernijdrama. Op weg naar meer prijzen?

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

Menig ster is in de vergetelheid geraakt na het winnen van een Oscar. De druk om weer hetzelfde te doen, om weer een Oscarwaardige prestatie te leveren, is groot. Voor Will Smith, die de prijs voor beste acteur won tijdens de 2022 Academy Awards voor zijn rol in King Richard, had de stilte een andere reden.

Iedereen heeft de klap richting komiek Chris Rock gezien. Deze gebeurtenis had grote gevolgen voor de carrière van de gevierde acteur. Smith heeft zelfs niet alleen ontslag genomen bij de Academy, maar zal de ceremonie voor de belangrijkste filmprijzen gedurende tien jaar niet kunnen bijwonen.

Verder waren geannuleerde of gepauzeerde filmprojecten een ander gevolg. En voltooide werken werden angstig voor onbepaalde tijd in het archief bewaard door studio’s en streamingdiensten. Regisseur Antoine Fuqua’s (Training Day, The Equalizer) Emancipation ziet eindelijk het licht.

Het is een mix van slavendrama en oorlogsfilm. De ambitieuze film vertelt het triomfantelijke verhaal van Peter (Smith), een man die ontsnapt uit de slavernij. Vertrouwend op zijn verstand, geloof en diepe liefde voor zijn familie moet hij koelbloedige jagers en de meedogenloze moerassen van Louisiana overleven op zoek naar vrijheid.

De film is geïnspireerd op de foto’s uit 1863 van ‘Whipped Peter’, genomen tijdens een medisch onderzoek van het leger van de Unie, die voor het eerst verschenen in Harper’s Weekly. Eén afbeelding, bekend als ‘The Scourged Back’, waarop de blote rug van Peter te zien is, verminkt door een zweepslag, heeft uiteindelijk bijgedragen aan het groeiende publieke verzet tegen slavernij.

Nadat de release van Emancipation is uitgesteld, is de nieuwe film met Will Smith eindelijk klaar om op onze schermen te verschijnen. Op 2 december is er een beperkte bioscooprelease, om mee te dingen naar filmprijzen. Waarna hij op 9 december debuteert op Apple TV+. De eerste trailer zie je hierboven.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder