Willem Dafoe glijdt af in waanzin voor ‘Inside’

Willem Dafoe langzaam zien afglijden in waanzin? De 67-jarige acteur maakt het als geen ander onweerstaanbaar om naar te kijken.

Hij heeft het dan ook al heel, heel vaak gedaan. Maar we hebben het alleen nog niet gezien wanneer hij opgesloten zit in een duur appartement versierd met dure kunst dat hij probeerde te stelen.

De Europese productie is geregisseerd door de Griek Vasilis Katsoupis (My Friend Larry Gus) op basis van een scenario geschreven door Ben Hopkins. De eerste trailer zie je hieronder.

Het officiële plot gaat als volgt: Nemo (Dafoe) is een kunstdief die vastzit in een penthouse in New York nadat zijn overval niet verloopt zoals gepland. Opgesloten in het appartement met niets anders dan kunstwerken van onschatbare waarde, moet hij al zijn sluwheid en inventiviteit gebruiken om te overleven.

Zonder uitweg en in de steek gelaten door zijn cohorten, worstelt Nemo om te ontsnappen, terwijl hij ook duidelijk een beetje gek wordt. De trailer lijkt een film te beloven die half psychologische horror, half MacGyver en half een meditatie over kunst zelf lijkt te zijn.

In de film spelen ook Gene Bervoets, Josia Krug en Eliza Stuyck. Al ligt de nadruk van de film op het eenzame personage van Dafoe. In een compleet isolement, vol angst en onverwachte gevaren. Het geeft Dafoe de kans om te schitteren in een optreden waarin de bekwaamheid van de Oscar-genomineerde centraal staat. Een Nederlandse release is nog niet bekend, in de VS draait Inside vanaf 10 december in de bioscopen.