Soms moet je een gedicht hóren

Willem Willink schreef vele gedichten. Waarom blijft deze ons dan toch altijd bij?

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

Willem Wilmink, in 1936 geboren in Enschede, schreef gedichten, liedjes en proza. Vanaf 1970 schreef hij liedjes voor kinderprogramma’s van de Nederlandse publieke omroep.

Als jij als klein kind ooit naar de Stratemakeropzeeshow, Sesamstraat, Het Klokhuis of de Film van Ome Willem hebt gekeken, heb je van Wilminks werk kunnen genieten. Wilminks schreef de teksten, Harry Bannink componeerde de muziek.

Willem Wilmink schreef ook liedteksten voor volwassenen, zoals Frekie voor Joost Prinssen of Hilversum III voor Herman van Veen.

willem wilmink
Willem Wilmink

Willem Wilmink overleed in de zomer van 2003, maar enkele jaren geleden beleefde hij een opleving in populariteit. Presentator Matthijs van Nieuwkerk, liefhebber van Wilminks werk, nam het op zich om het oeuvre van de grote dichter te tonen in zijn programma De Wereld Draait Door.

In het seizoen 2017- 2018 kwamen daarom met enige regelmaat collega’s en bewonderaars van Wilmink in De Wereld Draait Door een ode brengen aan de grote tekstschrijver. 

Zijn vriend Joost Prinsen vertelde in De Wereld Draait Door dat Wilminks grote kracht lag in het klein maken van grote zaken, en het bijzonder maken van onbelangrijke zaken.

In Wilminks gedicht over Ben Ali Libi kun je die combinatie van groot en klein goed horen: de enorme impacht van de Tweede Wereldoorlog en het leven van een illusionist uit Groningen, Ben Ali Libi.

Michel Velleman Ben Ali Libi

Ben Ali Libi was de artiestennaam van de in Groningen geboren Michel Velleman. Ali Libi was een humoristisch goochelaar die veel succes had in de jaren twintig en dertig.

Tijdens een razzia in 1943 werd de joodse Velleman opgepakt. Via kamp Westerbork werd hij gedeporteerd naar Sobibor. In dat vernietigingskamp werd hij op 2 juli van dat jaar vermoord in de gaskamers.


“Op een lijst van artiesten, in de oorlog vermoord,
staat een naam waarvan ik nog nooit had gehoord,
dus keek ik er met verwondering naar:
Ben Ali Libi, Goochelaar”

Er staat een gedenkteken bij het geboortehuis van Michel Velleman in de Ruiterstraat in Groningen. Maar de mooiste herdenking werd door Willem Wilmink op papier gezet. 

Het gedicht Ben Ali Libi werd in de documentaire Willem Wilmink – Dichter in de Javastraat hartverscheurend voorgelezen door Joost Prinsen. Iedereen zou elke week minimaal één keer naar dit fragment moeten kijken.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder