Verandert deze bal de basketball-sport voor altijd?

Eén pluspunt, nooit meer zoeken naar een pomp als ‘ie weer halfleeg is.

Wilson Sporting Goods, iedereen heeft wel eens iets van ze gebruikt. Of het nu een basketbal is of een tennisbal. Het bedrijf uit Chicago is daarbij ook verantwoordelijk voor de productie van de officiële bal van de National Basketball Association (NBA) competitie.

Ze werden de nieuwe officiële ballenleverancier voor het ’21 kampioenschap, waar ze Spalding vervingen. Ter gelegenheid van de All Star Game 2023, die plaatsvond van 17 tot 19 februari, onthulde Wilson een nieuw prototype van een 3D-geprinte basketbal. Bijgenaamd ‘Airless’, en belooft het een revolutie voor de sport.

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze bal ontworpen om te werken zonder lucht en ook om lucht vrij te laten passeren. Hij werd geïntroduceerd in de eerste ronde van de dunkwedstrijd door Houston Rockets-speler KJ Martin.

De aanvaller van de Rockets was ingeschakeld om de mogelijkheden te laten zien die een bal als deze te bieden heeft, met als belangrijkste aantrekkingskracht dat hij nooit hoeft te worden opgeblazen. De makers creëerde een sponsachtig oppervlak dat was bedekt met kleine zeshoekige gaatjes, waardoor de luchtstroom erdoorheen kon stromen terwijl de kenmerkende constructie met acht panelen behouden bleef.

Qua prestaties is ‘Airless’ zeker speelbaar. Het voldoet aan de specificaties die vereist zijn voor gereglementeerde basketballen, met name wat betreft gewicht, grootte en bal-terugslagcapaciteit. Voorlopig legt Wilson Sporting Goods uit dat deze nieuwe creatie slechts een prototype is.

Het duurt dus nog wel even om de bal fulltime op the court te zien. Volgens Wilson is er nog veel werk aan de winkel, maar de ‘de mogelijkheden die het vertegenwoordigt voor deze en andere sporten kunnen revolutionair zijn’. Niet alleen qua duurzaamheid, maar nog een plus: weg is de angst om even een potje te spelen en erachter te komen dat de bal halfleeg is. Zonder ook maar een pomp in de buurt.