Hoe Wim de Bie al in 1973 zijn overlijden aankondigde

Wim de Bie was een grote satiricus. Zelfs zo groot, dat hij in 1973 al in een sketch vertelde wanneer hij wílde overlijden.

Wim de Bie Kees van Kooten
Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Wim de Bie overleed afgelopen dinsdag op 83-jarige leeftijd. In tv- en radioprogramma’s werd hij herdacht als een van de grootste satirici van de Nederlandse televisie.

De in Den Haag geboren Wim de Bie ging na een studie tot radiocabaretier werken voor het VARA-jongerenprogramma Multiplex. Nadat dat programma werd omgedoopt tot Uitlaat, haalde De Bie zijn kompaan Kees van Kooten erbij. Bij Uitlaat traden ze voor het eerst op als De Klisjeemannetjes, het befaamde duo, bekend van vooral deze geniale sketch.

In 1965 maakten Van Kooten en De Bie hun debuut op de televisie bij de VARA in het programma Mies en scène. Daarna stapten ze over naar de VPRO, waar ze tientallen jaren de temperatuur van progressief Nederland bepaalden in programma’s als Koot en Bie, Het Simplisties Verbond en Keek op de Week, de wekelijkse hoogmis op de zondagavond.

De typetjes die Van Kooten en De Bie opvoerden, hebben inmiddels een bijna legendarische status gekregen. Na zijn overlijden werden De Bie-personages als Walter de Rochebrune, Dirk, Aad van der Naad en Mémien Holboog vaak vertoond.

Maar er is nog een sketch, eentje uit 1973, het jaar van de oliecrisis. De brandstof was indertijd schaars en dus was de benzine op de bon. Van Kooten speelt de vertrouwde handige jongen die op slinkse wijze benzinebonnen probeert te veroveren, en De Bie wordt gevraagd naar zijn overlijdensdatum.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels