Ineens is daar weer het witte (onder)hemd

Terug van weggeweest, nu zelfs op de catwalks van Milaan: het witte onderhemd. Alleen mag je het niet meer wife beater noemen.

Warren Beatty
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg

Het witte onderhemd ken je uit de mannengarderobe, maar het begon ooit als badpak voor dames. Begin twintigste eeuw waren het de Engelse Olympische zwemsters die een mouwloos badpak introduceerden, met een kort broekje en – oh la la – blote schouders.

Een zwembad werd in Engeland ook wel tank genoemd, vandaar de benaming tank top, een term die in Engeland nog altijd wordt gebruikt voor het kledingstuk dat wij kennen als onderhemd.

Waar komt dan de Amerikaanse term wifebeater vandaan? De herkomst daarvan is enigszins onduidelijk. De meest voorkomende verklaring is dat a-sociale mannen die hun vrouwen sloegen een hemd droegen, en daarin gefotografeerd werden door de tabloids.

Het witte onderhemd werd in de populaire cultuur al snel geassocieerd met Italiaanse migranten in Amerika (zoals Robert DeNiro in Raging Bull) en met gangsters. Warren Beaty draagt zo’n hemd als Clyde Barrow in Bonnie and Clyde, en Paul Newman in The Sting.

Zo’n hemd heeft natuurlijk ook iets stoers. Denk Bruce Willis in Die Hard of Hugh Jackman in Wolverine. Niet voor niets draagt Channing Tatum zo’n hemd als stripper in Magic Mike.

Om diezelfde reden werd het hemd een populair kledingstuk in de hiphop. Snoop Dog en Eminem droegen het, maar de bekendste drager is 50 Cent. Die had er dan ook de bouw voor. Sun’s out, guns out, zong Guns N’ Roses al. Als de zon schijnt en de mouwen kort(er) worden, moeten de spierballen geëtaleerd worden.

Hoe draag je het hemd?

Ten eerste: het hemd is wit, van geribbeld katoen en het zit strak om de torso. Het kan ook geel of oranje zijn en heel wijd, maar dan is het een basketbalhemd.

Je kunt een jasje over je witte hemd dragen, zoals we bijvoorbeeld zagen bij de laatste show van Dolce & Gabbana (waar ook truien met gaten voorbij kwamen), maar misschien nog leuker is het om er een open hawaïshirt of linnen overhemd met korte mouw op te dragen. 

Als je het lichaam ervoor hebt en de barometer schiet de lucht in, dan kun je een hemmetje ook autonoom dragen, op een korte broek of op een lange linnen broek. Sandaaltjes of instappers eronder en klaar is Kees.

Oh ja, en herinnert u zich deze nog? Take it away, Miley.

Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg