Zo hou jij je sneakers wit

Er gaat weinig boven een knappe witte sneaker. Deze 6 praktische tips zorgen ervoor dat ze ook wit blijven.

tennis racket bal schoen

1 Nee, niet in de wasmachine 

De verleiding is groot, en die open deur van je wasmachine is als een gapend gat waar jij jouw niet-meer-zo-witte-sneakers in zou willen mikken. Maar doe het niet. De stiksels kunnen los raken en het rubber kan verkleuren. Kun je de verleiding toch niet weerstaan (nogmaals: liever niet), zet je wasmachine dan op de laagst mogelijke temperatuur. En for heavens sake: Doe. Je. Schoenen. Niet. In. De. Droger. 

keuken jaren vijftig wasmachine

2 Wat heb je nodig? 

Naast warm water en een beetje zeep zijn er drie basisinstrumenten: een harde borstel, een zachte borstel en een doek; dit is de Heilige Drie-eenheid van de Operatie Vlekverwijdering. De harde borstel gebruik je voor je leren sneakers. Bij canvas gympen gebruik je die harde borstel alleen voor de leren neus. Voor het canvas-gedeelte gebruik jij de zachte borstel. 

3. Hoe maak ik schoon?

Wrijf met de natte borstel cirkelvormig over de vlekken. Vervolgens neem je af met het droge doekje. Onthou: hoe eerder je de vlek behandelt, des te makkelijker je hem eruit krijgt. Dus meteen bij thuiskomst aan de slag.

4 Niet vergeten: de veters

Je kunt nog zo’n mooie, witte sneakers hebben, maar als jij er vieze veters in draagt, is dát wat iedereen zal zien. Haal de vieze veters uit je sneakers en laat ze weken in het sopje dat je reeds klaar hebt gemaakt om je sneakers mee te poetsen. Leg de veters vervolgens te drogen, eventueel op de verwarming om het proces te versnellen. Lukt dat allemaal niet, dan heeft je schoenmaker vast wel een nieuw setje veters voor je liggen.

5. Een goed begin is het halve werk 

Voordat je überhaupt je sneakers aantrekt, spuit je ze in met een beschermende spray. Dat geldt uiteraard voor alle sneakers, niet alleen voor de witte. Soms krijg je zo’n spuitbusje bij je aankoop, maar elke schoenenzaak heeft ze sowieso in de verkoop. Als je je sneakers in de doos bewaart, kan er thuis geen vuil of stof op komen. 

6 Draag sokken 

Het staat natuurlijk enorm zomers om met blote pootjes in je coole sneakers te stappen, maar de kans is groot dat er verkleuringen ontstaan en dat er luchtjes achterblijven in je schoen. Je voet heeft – schrik niet – 250.000 zweetklieren. Schoenen doen er tussen de 24 en 48 uur om te drogen als je ze een hele dag gedragen hebt (draag daarom nooit twee dagen achtereen dezelfde schoenen; geef ze de tijd om op adem te komen). Als je sokken draagt, witte uiteraard, dan nemen die de meeste zweet en vuil in zich op. ’s Avonds kunnen ze vervolgens in de wasmachine (je sokken hè, niet je schoenen – zie punt 1).