Waarom je niet bang moet zijn voor de witte sok

Zelfs in de herfst (zeker deze warme herfst) is de witte sok een pijler in de mannengarderobe.

witte sokken in loafer
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

De witte sok is het zwarte schaap uit de mannengarderobe. Jammer en onterecht. Was Fred Astaire niet de stijlvolste danser van zijn tijd? Humphrey Bogart de coolste acteur? Zij droegen toch echt helwitte sokken. Net als later Paul Newman, Bryan Ferry en Dean Martin. Elvis Presley draagt witte sokken in Jailhouse Rock en Michael Jackson in de videoclips voor Thriller en Billie Jean.

witte sokken Elvis in Jailhouse Rock

Toch worden witte sokken in Nederland in de verdomhoek geparkeerd, waar ze beschimpt worden als ‘sportsokken’. Ik weet wel waar die demonisering vandaan komt. De witte sok is in Nederland symbool komen te staan voor het archetype man dat zich niks gelegen laat liggen aan kleding. De man die zich hult in fleecejack en afritsbroek; de man die witte lubberende sokken draagt onder harige kuiten en in afgetrapte wandelschoenen. Of nog erger: in bruinleren sandalen.

Dit beeld vertroebelt de potentie die er in de witte sok schuilt.

Hoe draag jij je witte sok?

Een witte sok oogt fris, stijlvol en kan door het contrast een gaaf podium bieden aan gekleurde schoenen. Het grootste contrast creëer je met witte sokken in zwarte lakschoenen. 

Dan denk je natuurlijk meteen aan de outfit van Michael Jackson op de albumhoes van Off the Wall. Jackson draagt daar een smoking van Yves Saint Laurent, en hij heeft zijn broekspijpen opgerold om hetzelfde effect te bereiken als Gene Kelly in An American in Paris. Onder zijn zwarte broek draagt Jackson zwarte loafers, ook weer refererend aan Gene Kelly.  Heerlijk glamoureus, al schakelde Jackson vervolgens nog hoger met witte sokken ingelegd met Swarovski-kristallen. Hij droeg ze tijdens de Victory-tour in 1984, maar ook bij zijn bezoek aan het Witte Huis in datzelfde jaar.

De witte sok laat zich geweldig combineren met een loafer. Dat geeft een elegante, preppy uitstraling. Kijk maar hoe Gene Kelly dat al in 1951 deed, en Jared Leto een paar jaar geleden. In een schoen met lekker dikke zool past de witte sok ook – zie de gozer met gele broek hieronder. Knappe combinatie vriend! En met sneakers, dat kan natuurlijk altijd.

Let op: Draag niet én witte sokken én witte schoenen. Tenzij je verpleegkundige bent of een Caribische charmezanger.

De witte sok is misschien wel het meest onderschatte accessoire in jouw kledingkast. Dus laat je niks gelegen liggen aan het commentaar van al die vrouwen om je heen, maar hul je vrolijk in helwitte of ivoorkleurige kousen – zeg maar dat ik het gezegd heb. Zorg er wel voor dat ze er wit uit blijven zien en dat ze niet gaan lubberen – je moet de tegenstanders natuurlijk geen gratis munitie geven.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg