Witte vlekjes op je arm na het zonnen?

Waar komen toch die witte vlekjes op je huid vandaan? En valt er wat aan te doen?

paddestoel
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Voor de witte kleine vlekjes die ontstaan op met name je armen bestaat de term Idiopathische gutatte hypomelanose (IGH). IGH is een veelvoorkomende, maar onschadelijke huidaandoening die je herkent aan de kleine, ronde of ovale witte vlekken op de huid.

De vlekken zijn meestal niet groter dan zo’n vijf millimeter groot. Ze komen voor op delen van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals de armen, benen, gezicht en bovenlichaam.

Het exacte mechanisme achter idiopathische gutatte hypomelanose is niet volledig begrepen, vandaar de term “idiopathisch”, wat betekent dat de oorzaak onbekend is. Het wordt verondersteld dat genetische factoren, chronische zonblootstelling, huidveroudering en ontstekingsprocessen een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Simpel gezegd: hoe ouder je wordt en hoe meer je in de zon zit, des te groter is de kans op IGH.

Kun je de zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Idiopathische gutatte hypomelanose wordt over het algemeen storend beschouwd in cosmetische zin. De vlekken zijn namelijk goed zichtbaar. Maar medisch gezien is er geen vuiltje aan de lucht. Het is een goedaardige aandoening die geen andere symptomen of gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Hoe kom je er vanaf

Behandelingen voor idiopathische gutatte hypomelanose zijn vaak gericht op het verbeteren van de uiterlijke verschijning van de huid, zoals het gebruik van crèmes met corticosteroïden, retinoïden of tacrolimus. Soms wordt er zwaarder geschut ingezet zoals een lasertherapie. Mocht je die route op willen gaan, dan is het cruciaal om een dermatoloog te raadplegen. Die kan na een nauwkeurige diagnose een behandelplan opstellen dat het beste past bij jouw specifieke situatie.

Er zijn ook nog andere vormen van huidverkleuring en vlekken op de huid. Een kleine opsomming:

Pityriasis versicolor (zomergist)

Dit is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een gist genaamd Malassezia. Het kan leiden tot witte, bruine of roodachtige vlekken op de huid, vooral op delen die blootgesteld zijn aan de zon, zoals de armen, rug en borst.

Vitiligo

Dit is een auto-immuunaandoening waarbij de pigmentcellen van de huid worden vernietigd, wat leidt tot witte vlekken op verschillende delen van het lichaam, inclusief de armen. Dat zijn overigens geen kleine witte vlekjes, maar grotere vlekken. De Canadese Winnie Harlow is het beroemde supermodel met vitiligo in haar gezicht.

Post-inflammatoire hypopigmentatie

Na ontsteking of letsel van de huid, zoals bijvoorbeeld na een zonnebrand, kan de huid tijdelijk lichter worden (hypopigmentatie) en kunnen er witte vlekken ontstaan.

Smeren moet. Echt. En wel hierom.
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie