Wonka met Timothée Chalamet gaat erin als zoete koek

Hugh Grant is zonder twijfel de beste Oempa Loempa tot nu toe.

Wonka is zo’n film die erin gaat als zoete koek. De musical (!), met in de hoofdrol Timothée Chalamet als de bekende chocolatier, is een eindejaars-hit voor de hele familie. Teminste, als de familieleden boven de 14 jaar goed zijn ingelicht over de aard van de film: Wonka is een musical. Al vanaf de eerste scène is duidelijk dat er véél gezongen gaat worden (ook door Chalamet zelf), en dat vergt wat toch wat verwachtingsmanagement. Toch is het een film vol grappen, zoete momenten en een lekker gevoel, die perfect past bij deze tijd van het jaar.

In de nieuwe Warner Bros.-film neemt Timothée Chalamet de kijkers mee naar de wereld van de excentrieke chocolatier Willy Wonka, gebaseerd op het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. De fantasiefilm volgt de avonturen van een jonge Willy Wonka, inclusief hoe hij de Oempa Loempa’s ontmoette en zijn grote droom waarmaakte door zijn eerste chocoladewinkel te openen.

Wonka is geregisseerd door Paul King, bekend van Paddington, en geschreven door King en Simon Farnaby. Naast Chalamet en Grant bestaat de cast uit Keegan-Michael Key, Rowan Atkinson, Sally Hawkins, Olivia Colman, Jim Carter, Matt Lucas, Natasha Rothwell, Tom Davis, Mathew Baynton en Simon Farnaby.

Timothée Chalamet als Willy Wonka en Hugh Grant als Oempa Loempa.

In de nieuwe Wonka valt vooral één Oempa Loempa op, namelijk een groen-oranje Hugh Grant (die onder andere dwarsfluit speelt en van cocktails houdt). Volgens regisseur King is Hugh Grant de perfecte Oempa Loempa, zoals hij in Empire uitlegt: “Terugkijkend naar het boek, en het lezen van al die gedichten en het horen van de stem van de Oempa Loempa’s als een zeer cynische, sarcastische, wrede, grappige maar ondeugende stem, dacht ik: ‘Oh… Dat lijkt een beetje op Hugh!'”

Het was nog enigszins spannend of Chalamet wel kon opboksen tegen zijn bekende voorgangers. Chalamet’s personage Willy Wonka werd eerder al vertolkt door Johnny Depp (in 2005) en Gene Wilder (in 1971). Hoewel het verhaal in Wonka niet exact overeenkomt met de eerdere verfilmingen van Sjakie en de Chocoladefabriek, heeft iedere Wonka-film zijn eigen charme. Chalamet blijkt een uitstekende jonge versie van de chocolatier te zijn,

Wonka verschijnt op woensdag 13 december in de Nederlandse bioscopen.