Moet je een workout aanpassen op je lichaamstype?

Moet je jouw trainingsschema aanpassen op jouw lichaamstype of gelden voor iedereen dezelfde wetten?

Trainen lichaamstype
Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

De een is lang, dun en heeft jaren nodig om een beetje spiermassa te kweken, de ander heeft van nature al biceps als Arnold en kan na drie workouts al de zwaarste dumbells optillen. Moet je gaan nukken om het type lichaam dat je hebt gekregen of kun je een nadeel ook als voordeel gebruiken?

De vraag is natuurlijk suggestief. Elk lichaamstype, genen en brein kan immers in je voor óf nadeel werken. Als je die voordelen weet in te zetten en bewust wordt van de nadelen, zul je sneller progressie boeken en je doelen behalen. Een groei-mindset aanleren, zal daarin een groot verschil kunnen maken.

Trainen met bepaald lichaamstype 1

De natuur bepaalt

Anderzijds gelden voor iedereen dezelfde natuurkundige wetten: wanneer je wil aankomen, zul je langdurig voldoende spanning op je spieren moeten zetten. Als je wil afvallen, is het zaak om in een negatieve energiebalans te verkeren. Wat binnen deze kaders voor jou werkt, is vooral een kwestie van experimenteren.

Werkt het voor jou om hoog in herhalingen te trainen en op die manier spiermassa op te bouwen? Val je snel af wanneer je veel cardio doet omdat je dankzij je lange benen vooruit schiet of werkt het voor jou beter om zware squats te maken omdat je bovenbenen als boomstammen hebt?

Je voelt zelf aan wat voor jou het beste werkt door het simpelweg uit te proberen, maar vergeet vooral niet dat je nooit de uitzondering bent op die ene belangrijke regel: hard work pays off. Als iemand dat bewijst, dan is het wel de chronisch zieke Jared Eye.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg