Doe deze 4 dingen na een workout

Er zijn honderden theorieën over meer kracht, maar ’t is allemaal minder ingewikkeld dan het lijkt.

Werk hard en consistent in de sportschool, eet voldoende en neem genoeg rust. Deze drie kernelementen kun je opbreken in subtheorieën. Hoe hard moet je werken in de gym? Hoeveel calorieën moet je per dag eten? Hoeveel uur moet je per nacht slapen? Je kunt ongekend diep in de theorieën duiken, maar de kernelementen uit de intro zullen altijd overeind blijven staan.

Eén van de subtheorieën binnen de fitnesswereld gaat over acties die je na het trainen kunt uitvoeren (of moet laten) om meer resultaat te boeken. Hieronder vind je de 4 acties die veelvuldig ondersteunt worden door de wetenschap en ervaringsdeskundigen (lees: de meest gespierde heren in de sportschool) en je weer een stapje dichter bij je doel zullen brengen.

Drink geen alcohol na je workout

Een open deur, maar toch belangrijk om te noemen: drink geen alcohol als je vlak daarvoor je spieren aan gort hebt getrokken. Wanneer je traint, beschadigen je spieren. Om je spieren te herstellen, heeft je lichaam belangrijke bouwstoffen nodig (waarvan eiwitten bovenaan het lijstje staat) en geen gif in de vorm van alchohol. Het lichaam heeft daarnaast alle energie nodig om de spieren te herstellen en zit niet te wachten op een extra klus in de vorm van het afbreken van alcohol.

Drink geen alcohol na het sporten

Eet voldoende (eiwitten)

Er bestond een tijdje het idee dat je binnen een half uur na je workout een eiwitshake naar binnen moest gooien om de beschadigde spieren zo snel mogelijk van bouwstenen te voorzien. Inmiddels is deze theorie door de wetenschap naar het rijke der mythes gestuurd, maar één ding staat wel vast: spieren hebben een constante stroom aan voedingsstoffen nodig. Voor een workout, na een workout, de volgende ochtend. Wie gespierd wil worden, zal moeten eten.

Rust en slaap

Je kunt stretchen voor het vaderland, een kwartier in een ijsbad gaan liggen of een handvol supplementen nemen, maar niks gaat je herstel zo erg bevorderen als rust en slaap. Het is een wondermiddel dat voor iedereen voorhanden is en makkelijk ingezet kan worden. Zonder voldoende rust kan je lichaam niet goed herstellen, waardoor je niet consistent kunt presteren – een kernelement, zoals beschreven in de intro van dit artikel. Dus onthoud: je spieren groeien niet in de sportschool, maar tijdens het slapen.

Slaap voldoende na het sporten

Drink voldoende water

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het is dus niet zo vreemd dat een goede vochtbalans allerlei kernactiviteiten in het lichaam gaande houdt. Wanneer je hard traint en zweet, verlies je veel vocht dat moet worden aangevuld. Kies er dus bewust voor om een flinke teug water naar binnen te gieten tijdens en na je workout. En laat die anti-uitdroog drankjes vooral staan. Het enige wat je daarmee bewerkstelligt is het aanvullen van de bankrekening van slinkse fabrikanten en marketeers.