Luxe voor de Loner – Writer’s Cabin

In zó’n hutje op de hei zitten wij graag, héél graag.

San Juan Island in de staat Washington is één van de meest noordwestelijke punten van de Verenigde Staten. Als zodanig is het onderhevig aan een enorm uiteenlopend klimaat. Om dit aan te pakken, ontwierpen de architecten van het in Seattle gevestigde bureau Olson Kundig een schrijversverblijf dat zich aanpast aan de omgeving.

Het is niet groot met 46 vierkante meter, maar de naam staat ook echt waarvoor hij bedoelt is. De eigenaar van het stuk grond heeft de False Bay Writer’s Cabin laten bouwen als schrijversruimte waar je je even kunt terugtrekken. Veel meer dan een woonkamer, kleine kitchenette en toilet is er dan ook niet.

De hut is slechts 46 vierkante meter groot, maar het vloeroppervlak wordt meer dan verdubbeld wanneer drie houten lattendekken worden neergelaten via een hydraulisch systeem. Het terras, die in gesloten toestand dienst doet als bescherming of luik, creëert nog eens 50 vierkante meter aan leefruimte buiten.

“De eigenaren vroegen om een ruimte die zich verbonden voelde met de eilandomgevin, het klimaat, de mooie uitzichten en de nabijheid van wilde dieren,” vertelt het ontwerpteam van Olson Kundig. “Tegelijkertijd hadden ze een structuur nodig die gemakkelijk kon worden vastgezet als deze niet in gebruik was. Het kleine, contemplatieve onderkomen kan veranderen naar de behoeften van de gast: introspectie of volledige openheid.” Al jaloers…?

Beeld: Olson Kundig