X / Twitter vertrekt uit San Francisco

Met slaande deuren. Maar in San Francisco vinden ze: opgeruimd staat netjes.

san francisco brug

Tien jaar geleden, toen X nog Twitter heette, deden ze San Francisco enorm hun best om de media-gigant in de stad te houden. Met een belastingvoordeel als worst lukte dat. San Francisco hoopte dat de komst van Twitter een kickstart zou zijn voor de vorming van een tech hub in de verloederde wijk Mid-Market.

Dat is niet echt gelukt. Eerst was er de corona-pandemie die het kantoor tot een uitgestorven kolos maakte; vervolgens was er de overname van Twitter door Elon Musk. Die roeide het personeelsbestand dermate uit dat het X-kantoor een spookkantoor werd.

Twitter werd in 2006 opgericht in San Francisco. Vijf jaar later dreigde het bedrijf die stad te verruilen voor Brisbane, net over de zuidgrens van de stad, omdat die stad geen loonbelasting zou heffen. Vervolgens hield een beloofd belastingvoordeel het bedrijf binnen de stadsgrenzen van San Francisco.

Het zogenaamde Twitter-belastingvoordeel betekende het schrappen van de loonbelasting van 1,5 procent op nieuwe medewerkers voor bepaalde bedrijven in het middensegment. Die bedrijven zouden banen creëren en nieuw leven blazen in een wijk die te kampen had met misdaad, leegstand en daklozen.

Het aantal medewerkers dat dagelijks de ingang van Market Street 1355 betrad, groeide naar een paar duizend. Op de begane grond van het Twitter-gebouw kwamen bars en restaurants. Er vestigden zich andere bedrijven in de buurt, zoals Uber en Square, en er werden luxe appartementsgebouwen opgetrokken.

Maar ja, toen kwam de pandemie. Kantoren liepen leeg, net als de straten erom heen. Twitter-CEO Jack Dorsey riep dat werknemers voortaan altijd vanuit huis konden werken.

Nadat Elon Musk in oktober 2022 Twitter kocht voor 44 miljard dollar, werden er rap banen geschrapt. Hij gaf het een nieuwe naam en plaatste een gigantische, lichtgevende X bovenop het gebouw, die hem in aanvaring bracht met de stad.

Terwijl Musk in het politieke spectrum alsmaar verder opschoof naar rechts (zijn kritiek op Donald Trump heeft hij inmiddels omgezet in steun), ergerde hij zich meer en meer aan San Francisco. In juli schreef hij op X vast te zitten in de garage van zijn bedrijf “omdat een bende drugs op straat gebruikte en niet wilde bewegen!”. 

Elon Musk laat zien hoe het níet moet.

Vorige maand kondigde Musk aan dat hij het hoofdkantoor van X naar Austin, Texas zou verhuizen. Hij legde een relatie met een nieuwe wet in Californië die schooldistricten verbiedt van leraren te eisen dat zij ouders op de hoogte stellen als hun kinderen hun geslachtsidentificatie veranderen. Hij sneerde ook richting de bruto-inkomstenbelasting van San Francisco, die lokale bedrijven belast voor transacties die buiten de stadsgrenzen plaatsvinden.

Stadsadvocaat David Chiu zegt tegen The New York Times: “Ik deel het perspectief dat de meeste inwoners van San Francisco hebben, en dat is: opgeruimd staat netjes.” Chiu is notabene lid van de Raad van Toezicht van San Fracisco en steunde in 2012 het belastingvoordeel voor Twitter.

Ooit symboliseerde Twitter de start van van San Francisco als tech stad. Maar Musk is inmiddels symbool komen te staan voor iets anders. En dus is de stad blij dat ze van hem af zijn.