Dit gebeurt er als je Scandinavisch design loslaat op een luxe jacht

Yachtbau riep de hulp in van het Deense Norm Architects om een aardige dosis Scandinavisch minimalisme los te laten op de Y7.

Het resultaat is een zeiljacht dat zo in de volgende Bond zou passen. De Duitse scheepswerf gebruikte hun model Y7 als basis en Norm Architects uit Denemarken zorgde voor de indrukwekkende looks met veel natuurlijke materialen en een matte afwerking. Daarnaast zijn alle houten interieurdetails, meubels en muren stuk voor stuk op maat ontworpen om zo tot één geheel te komen. En dat is gelukt, want daal af in het zeiljacht en het lijkt alsof je binnenstapt in een of ander hip boutique hotel.

Norm Architects’ benadering van interieurarchitectuur en minimale esthetiek is gracieus vertaald en toegepast op het jacht en de beperkingen van het Y/Yachts-model. Het vakmanschap van wanden, panelen, verlichting, detaillering en inrichting werken foutloos samen. Zelfs de interne constructie van het schip is speciaal uitgelijnd, waarbij het onnodige is weggelaten om een eenvoudiger raamwerk te verkrijgen, waarbij de natuurlijke rondingen van het schip worden gevolgd.

Het doel bij de ontwikkeling van de Y7 was om comfortabel zeilen te combineren met competitieve prestaties, ook tijdens regatta’s. Dit is bereikt door het gewicht van het jacht te zo laag mogelijk te krijgen, om het profiel van het grootzeil een beter profiel en meer ruimte teven. Tegelijkertijd kon de koolstofvezelmast iets korter en maakt ‘ie het jacht stabieler en aanzienlijk sneller. Nemen we aan van de makers, want wij zijn al blij als we overeind blijven staan.

Fotografie: Norm Architects