Zenith bewerkt de nieuwste Defy Extreme tot een ‘spiegel’

Zet je zonnebril op voor de Zenith Defy Extreme Mirror.

Terwijl Zenith de trend naar cleane en meer vintage-geïnspireerde ontwerpen volledig aan het omarmen is in andere modellen, vertegenwoordigt de Defy Extreme Mirror een andere benadering. Het opvallende horloge combineert een zeer technische en geskeletteerde (lees: opengewerkt) 1/100ste van een seconde chronograaf met dubbel echappement en het meest opvallende kastontwerp van het merk tot nu toe.

De Defy Extreme-lijn van Zenith heeft al heel wat iteraties gehad: van oogverblindende regenboogkleuren tot koolstofvezel en overdadige DJ-uitvoeringen tot dubbele tourbillons. De Defy Extreme Mirror is een compleet nieuwe versie van het horloge.

Lees ook: Zenith put uit het verleden met de Defy Revival

Zoals de naam al doet vermoeden is de kast gemaakt van reflecterend roestvrij staal en voorzien van een volledig spiegelgepolijste stalen behuizing. Dankzij de hoekige vorm speelt het model met het omgevingslicht. Het spiegeleffect zet zich voort op de opengewerkte, meerlaagse wijzerplaat. Gemaakt van saffierkristal en het heeft een metaalachtig gespiegeld, doorschijnend, maar toch reflecterend oppervlak.

De vensters en andere details zijn hier en daar gesatineerd om het een en ander wel leesbaar te houden. Want, wat heb je anders aan een chronograaf?

Voor de geïnteresseerden die willen pochen met wat meer knowhow: deze manier van spiegelpolijsten voor de kast en band noem je ook wel poli miroir. Wat dus, zoals de naam doet vermoeden, naar het spiegelende gaat. De oppervlakten zijn zo gepolijst dat het licht vol reflecteert. Poli noir bestaat overigens ook en moeten als zwart, metallic, grijs of wit ogen als de gepolijste stalen onderdelen vanuit een bepaalde hoek worden bekeken.

Persoonlijk geven we de voorkeur aan ingetogen, geborstelde of matte afwerkingen op onze horloges, maar de Defy Extreme Mirror lijkt een uitzondering. De afwerking werkt goed op de 45mm kast met twaalfhoekige lunette, geplaatst op een achthoekige behuizing. Rechts van het midden van de kast bevinden zich twee pushers, een kroonbeschermer en een kroon met het Zenith-sterembleem erop.

Met deze vele gepolijste geometrische randen schittert de Defy Extreme Mirror vanuit elke hoek bijna als een edelsteen. De opengewerkte wijzerplaat combineert daarbij de transparante en reflecterende lagen, met daaronder het automatische El Primero 21-uurwerk dat loopt met een snelheid van 36.000 t/u.

Het automatische kaliber met 293 onderdelen beschikt over een gangreserve van 50 uur en bedient naast de basisfuncties ook de subvensters. Standaard wordt de Defy Extreme Mirror gecombineerd met een bijpassende roestvrijstalen band met uiteraard dezelfde afwerking. Je kunt hem echter ook vervangen door de meegeleverde rubberen band. De Zenith Defy Extreme Mirror kost €28.000 (via Schaap en Citroen Juweliers).