Zenith put uit het verleden met de Defy Revival

Een geïnspireerde twist op het origineel uit 1971.

Tijdens de LVMH Watch Week showden vier horlogemerken van het luxe conglomeraat – Hublot, TAG Heuer, Bulgari en Zenith – een barrage aan nieuwigheden. We houden het nu op een wederopstanding van een horloge dat debuteerde in 1971.

De Zenith Defy Revival A3691 is een aantrekkelijke toevoeging aan de kerncollectie van Zenith. Een geïnspireerde update van de Defy A3691 die oorspronkelijk uitkwam in ’71. Destijds één van de meest onderscheidende horloges van het merk. Niet alleen interessant door de rijke rode (of blauwe boutique edition met de A3690) wijzerplaat, maar ook de 14-zijdige lunette en achthoekige kast maken het tot een bijzonder stuk. De retro-maatvoering van 37mm draagt daar nog eens aan bij.

Hoekig

Met een diameter van 37mm is de stalen kast van de Zenith Defy Revival A3691 min of meer identiek aan het origineel uit de jaren ’70 en de Defy Revival A3642 uit 2022, waarbij het huidige model een veel modernere afwerking vertoont. In plaats van vloeiende lijnen geeft Zenith zijn retro-futuristische 2023-horloge juist hoekige contouren.

De grootste visuele verandering ten opzichte van de originele Defy A3691 uit 1971 is het stevige saffierglas, met behoud van het klassieke koepelvormige profiel van het origineel.

Lees ook: Zenith imponeert met primeur in de Defy Skyline

Bij de caseback deed de Defy Revival A3691 het daarentegen zonder de solide achterdeksel van de voorganger en gebruikte in plaats daarvan een venster van saffierglas zodat je het automatische uurwerk kunt bewonderen. Het kaliber Elite 670, dat tikt met een frequentie van 4 Hz en een gangreserve heeft van 50 uur.

Dégradé

Net als bij het origineel heeft ook de nieuwe Zenith een waterdichtheid van 300 meter. En net als zijn voorganger heeft ook de wijzerplaat van de nieuwe retroversie een opvallend dégradé-effect gekregen – maar dit keer in een rijk robijnrood of lichtblauw (A3690). Dégradé is overigens geen verplichting. Noem het – zoals wij – gewoon een mooie blauwe of rode wijzerplaat.

De Defy Revival A3691 is toegevoegd aan de permanente Defy-collectie, dus geen gedoe met gelimiteerde aantallen en moeilijk te verkrijgen horloges. In schril contrast met de Defy Revival A3642, die in een genummerde en gelimiteerde oplage werd geproduceerd. Het model is nu verkrijgbaar voor een prijs van €7.500.