Zenith introduceert limited edition van maar 96 gram

Duurzaamheid en high-performance wegen kennelijk net iets minder dan een pak rijstwafels.

Het 2022 Extreme E kampioenschap ging in februari van start voor de eerste etappe in Saoedi-Arabië, en daarmee onthulde Zenith haar eerste speciale versie van de DEFY Extreme chronograaf, met geüpcyclede materialen. De DEFY Extreme ‘Desert X Prix’ chronograaf gebruikte gerecyclede autobanden voor de band en had gele accenten ter ere van de officiële kleur van de race.

Zenith wil deze kenmerken van de Extreme E nu wederom weerspiegelen in zijn nieuwe limited edition. Ook deze Defy Extreme 2023 is ontworpen met gerecyclede onderdelen van de nieuwe raceserie.

Als je het niet kent, een video hieronder, maar Extreme E wil bewijzen waartoe volledig elektrische SUV’s in staat zijn. Sinds 2021 stuurt de raceklasse elektrische race-SUV’s voor duurtesten op extreme off-road tracks. Zenith heeft nu een limited edition gepresenteerd voor de Hydro X Prix in Schotland.

De chronograaf showt z’n connectie met Extreme E door de groene accenten op de wijzerplaat en band. ‘Vital Green’ is de officiële kleur van de raceserie. Maar de connectie gaat letterlijk dieper.

Voor kopers van de gelimiteerde editie van slechts 100 stuks (€32.400), zegt het horlogemerk dat ze letterlijk een deel krijgen van Extreme E. De band en verpakking van het horloge zijn gemaakt met gerecyclede en geupcyclede materialen van echte races. Concreet betekent dit bijvoorbeeld: Het klittenband met groene en zwarte rubberen accenten bevat onderdelen van Continental CrossContact-banden uit de races van het eerste seizoen. De splintervrije horlogebox is ook gemaakt met onderdelen van een racezeil uit het eerste seizoen.

Zenith prijst de Defy Extreme 2023 aan als de lichtste versie van zijn eigen 1/100-seconde chronograaf tot nu toe. De Defy Extreme E Edition is het eerste model in de collectie dat volledig gemaakt is van lichtgewicht en extreem duurzaam koolstofvezel – inclusief de pushers. Inclusief de band en de vouwsluiting – ook van koolstofvezel – weegt het horloge slechts 96 gram.

De open wijzerplaat en saffierkristallen caseback onthullen het hoogfrequente chronograaf uurwerk. Het heeft twee onafhankelijke echappementen, één met een frequentie van vijf Hz (36.000 trillingen per uur) voor de tijd en een tweede met een frequentie van 50 Hz (360.000 trillingen per uur) voor de chronograaf. Het nieuwe horloge van Zenith wordt geleverd met twee extra banden van zwart rubber en zwart klittenband. De limited edition Defy Extreme E Edition is exclusief verkrijgbaar bij Zenith boetieks en online winkels.

Lees ook: Koffieliefhebber? Bekijk de Hublot Big Bang Unico Nespresso Origin