Zenith maakt verantwoorde collab met de ‘Calibre 135-O’

Zeventig jaar na zijn oorsprong is de Zenith Calibre 135-O terug. Met wat hulp van meester horlogemaker Kari Voutilainen.

Op het eerste gezicht ziet deze nieuwe Zenith eruit als weer een mooie dress watch van het Zwitserse merk. Dan doe je ‘m toch echt tekort. De Zenith Calibre 135 Observatoire is geen gewone Zenith, maar een samenwerking met de beroemde horlogemaker Kari Voutilainen die een stukje horlogegeschiedenis naar het heden brengt.

Zenith’s reputatie voor mechanische uurwerken gaat verder dan hun beroemde chronograaf-uurwerk de El Primero. Het kaliber 135-O uit de jaren 50 heeft meer observatorium-chronometerprijzen gewonnen dan enig ander uurwerk in de geschiedenis – proeven waarbij uurwerken van horlogemakers aan de strengste nauwkeurigheidstests werden onderworpen.

Observatoire

Dat betekent niet dat dit het ‘meest nauwkeurige’ uurwerk ooit is, maar het staat zeer goed bekend bij verzamelaars.
De ‘O’ in 135-O staat voor ‘observatoire’, omdat deze handmatig opgewonden uurwerken speciaal voor de proeven zijn gemaakt en nooit bedoeld waren om in een horlogekast te worden gestopt. Hoewel de ‘gewone’ Calibre 135 wel op de markt kwam.

Nog even over die proeven. In Genève hield het Observatorium van Neuchâtel een jaarlijkse wedstrijd waar verschillende prijzen werden uitgereikt op basis van de nauwkeurigheid van chronometers onder strikte omstandigheden, gedurende een periode van 45 dagen. Tussen 1949 en 1962 produceerde Zenith zijn iconische Calibre 135. Er werden twee versies gemaakt: een voor commerciële productie en een alleen voor competitie, genaamd ‘O’. De Calibre 135-O won de algemene competitie in Neuchâtel vijf jaar op rij van 1950 tot 1954 – een record dat nog indrukwekkender wordt door de 230 totale overwinningen tijdens de 14 jaar productie van het uurwerk (ook een record).

Voutilainen x Zenith

Aangezien de primaire focus van de 135-O uurwerken nauwkeurigheid was, werden ze zelfs nooit versierd. In tegenstelling tot de meeste uurwerken die je tegenwoordig ziet, zelfs ‘instappers’ hebben een zekere mate van decoratie. Na 70 jaar hebben deze legendarische uurwerken nu eindelijk hun weg gevonden naar horloges die je echt kunt dragen. Om recht te doen aan de historie werkte Zenith samen met veilinghuis Phillips en de onafhankelijke horlogemaker Kari Voutilainen.

Ze hebben een ​​reeks echte chronometers van het bedrijf uit de vroege jaren ’50 gerestaureerd en gedecoreerd, en ze in een nieuw aangepaste horloge gestopt. De eerste keer dat het publiek één van deze felbegeerde uurwerken kan kopen. Er worden er echter in totaal maar 10 gemaakt, dus veel succes gewenst om er een te bemachtigen.

Zenith Revival

Phillips raakte geïnteresseerd in het project nadat een andere Zenith-revival, een El Primero-chronograaf, in 2019 werd geveild op de liefdadigheidsveiling van het bedrijf. Van daaruit namen Phillips’ Aurel Bacs en Alexandre Ghotbi het voortouw in een nieuwe revival voor Zenith. Het uurwerk is gehuisvest in een 38mm platina kast met een sterling zilveren wijzerplaat. afgewerkt in matzwart. Op de ‘zes uur’-positie bevindt zich een kleine secondewijzer, gegraveerd met het serienummer van het uurwerk.

De tien Zenith Calibre 135-O’s worden exclusief verkocht via de website van Phillips, voor CHF132.900 (ca. €127.500).