Zo verbaas jij je vrienden met je cocktail skills

Heb je dit weekend een feestje gepland? Dan heb je waarschijnlijk het bier en de wijn al koud staan. Misschien heb je ook een fles whisky opzijgezet voor die ene vriend die ‘m altijd puur – zonder ijs – drinkt, omdat het ‘gewoon zo hoort’. Sure, dude. De basis is er. Maar als echte party starter van het coolste feestje hoor je je eigen cocktails te maken!

Omdat dat je gasten net even iets enthousiaster maakt en omdat het hartstikke lekker is. Zo imponeer je je vrienden nog ‘ns. En omdat je zelf ook van je avond wil genieten, is het verstandig om je voor te bereiden. Bij dezen! Dit is ons advies om de beste zelfgemaakte cocktails te maken en zelf ook nog een gezellige avond te hebben, zonder je een barman op een vrijdagavond te voelen.

Om te beginnen is het handig (lees: noodzakelijk) de volgende ingrediënten in huis te hebben:

  • Limoenen en citroenen (en misschien zelfs sinaasappels)
  • Tonic
  • Bruisend water
  • Meer dan genoeg ijs (zowel crushed als blokjes, natuurlijk)
  • Siroop
  • Angostura bitters

Als je deze basisingrediënten een beetje leuk uitstalt op een geschikte locatie in je feestruimte, dan is de helft van je cocktailbar al compleet. Zorg ervoor dat je een cocktailshaker en strainer hebt en een aantal mooie glazen paraat hebt staan. Tijd om cocktails te maken!

Pre-batch

De truc om heerlijke cocktails te serveren, maar niet de hele avond achter de ‘bar’ te hoeven staan: van te voren je cocktails maken. Het hangt natuurlijk wel af van de ingrediënten, maar je kunt dit soort cocktails een paar dagen van te voren al maken. Als je met sapjes werkt is het handig dit op de dag zelf voor te bereiden.

Denk hierbij aan de Old Fashioned of een NegroniShake van te voren een Cosmopolitan speciaal voor je date.

Simpele cocktails maken

We bedoelen met ‘simpele cocktail’ een cocktail die uit niet al te veel ingrediënten bestaat. Een simpele smaak heeft de cocktail uiteraard niet! Er zijn genoeg cocktails die niet meer dan twee of drie ingrediënten bevatten en dat scheelt jou een hoop handelingen.

Iets waar je je vrienden áltijd blij mee maakt is de klassieke gin-tonic. Dat is waarschijnlijk een inkoppertje. Om iets meer out of the box te denken: ga voor de Dark ’n Stormy. Deze stormachtige cocktail wordt gemaakt met rum en gemberbier.

De verse limoen en Angostura bitters die je ook nodig hebt voor de Dark ’n Stormy had je toch al in huis, mits je onze basis ingrediëntenlijst heb ingeslagen, dus die cocktail is zo gemaakt.

Ook hebben we altijd nog de 2000-hit, de Cuba Libre. Als je op de achtergrond niet Lange Frans en Baas B met het nummer Baco draait, dan kan een Cuba Libre met cola, rum en versgeperst limoensap zéker in jouw cocktailbar gemaakt worden.

Om verder wat ‘simpele cocktails’ te noemen: de Black Russian, de Greyhound, de Paloma of de Batanga. Stuk voor stuk speciale cocktails die niet al te bekend zijn, maar die je easy-peasy-lemon-squeezy klaar kan maken.

Gebruik drank die multi-inzetbaar is

Verzin van te voren welke cocktails je wilt maken en zorg ervoor dat deze overeenkomen in de basis, zodat je maar een aantal flessen sterke drank hoeft aan te schaffen. Dit scheelt in je portemonnee en houdt je cocktailbar overzichtelijk. Koop daarbij één of twee soda’s (zoals tonic en cola) en een fles gemberbier. Gemberbier mixt met alles.

It’s all in de garnering

Dit is wellicht ietwat valspelen, maar wanneer je je gasten een kleurrijk, mooi en flink gegarneerd glas aanbiedt, kunnen ze haast geen nee zeggen. Ook wanneer er alleen maar een scheut wodka, een plons soda en een paar druppels siroop in cocktail zitten.

Het is dus handig om een aantal kant-en-klare siropen in te slaan. Deze siropen mix je met sterke drank, zoals een gin of wodka en zodoende ontstaat er een cocktail op zich. Garneer het ‘mixje’ met een limoen-, sinaasappel- of citroenschijfje en gooi er een bloemetje, een kaneelstok, een beetje alfalfa – we noemen maar wat – in.

Houd natuurlijk wel je gezond verstand erbij en houd rekening met de smaken. Zo nemen je vrienden de cocktail gegarandeerd met enthousiasme aan!