Dit is de cocktail (die jij nog niet kent) voor in de zon

Je hebt waarschijnlijk nog nooit van de Rosita gehoord, maar dit is dé cocktail voor dagen waarop het kwik boven boven de twintig graden schiet (zoals vandaag).

Waarschijnlijk ken je de Negroni, die heerlijk uitgebalanceerde cocktails die zowel droog, bitter, als lichtzoet is. Die bitterzoete combinatie wordt niet door iedereen begrepen. Maar als jij behoort tot het leger fijnproevers dat de Negroni weet te waarderen, dan heeft ModMod een smakelijk alternatief voor je: de Rosita (wat een naam!).

De drinkende medemens die houdt van zijn Negroni, van zijn mezcal of zelfs zijn van vermout, die zal een wereld van herkenning binnenstappen bij de eerste slok Rosita. Eigenlijk is de Rosita zo’n cocktail waarvan je nog niet wist dat je ‘m lekker vond. Maar áls je hem eenmaal proeft, smaakt hij naar meer. 

Het is zo’n cocktail waarvan je nog niet wist dat je ‘m lekker vond

De smaak van de Rosita valt te omschrijven als een droge Negroni met mezcal in plaats van gin. Het resultaat is rokerig, citrus-achtig, bitter en straf. (In plaats van mezcal kun je ook tequila kiezen.)

De Rosita is geen nieuwe cocktail. Hij bestaat al enige tijd, maar werd opnieuw ontdekt door cocktail-legende Gaz Regan, de als Gary Regan geboren Brit die achttien standaardwerken over drank publiceerde. Regan kwam het recept voor de Rosita tegen in een oud cocktailboek uit 1974. Na één slok was hij onmiddellijk verkocht.

De Rosita is typisch zo’n cocktail voor de zomer. Of voor die momenten in een van de andere jaargetijden waarop je zou wíllen dat het zomer was. Daar kennen we er in Nederland ook genoeg van, nietwaar.

Dit zijn de Ingrediënten voor jouw Rosita

  • 45 ml mezcal of tequila
  • 15 ml zoete rode vermout
  • 15 ml droge witte vermout
  • 15 ml Campari
  • 1 scheutje Angostura Bitter
cocktail shaker

Zo bereid je de Rosita

Bouw jouw Rosita zorgvuldig op door om en om ingrediënten en ijs toe te voegen. Wees niet te zuinig met het ijs. Lekker roeren en uitschenken in een Old fashioned glas. Veeg daarna een grapefruit- of citroenschil langs de rand van je glas. Heil prosit!