Als het zomer wordt, wurmen de lichte spirits (gin, wodka, tequila) zich langzaam in de drankenkast naar voren. Dat gaat ten koste van de donkere spirits (whisky, bourbon), terwijl die juist ook zo geschikt zijn voor de zonnige dagen.
Drie van de beste bartenders van Nederland bedachten daarom nieuwe cocktails op basis van donkere spirits. Hun inspiratie vonden ze in Athene, de stad die als dé nieuwe cocktailbestemming van Europa geldt. De Griekse hoofdstad staat dit jaar zelfs met drie bars in The World’s 50 Best Bars.
Deze zomercocktails met whiskey zijn verfrissend en gelaagd. Plus: makkelijk thuis te maken.
1/ BOOZY & BITTERZOET
- Cocktail: See Them Coming
- Door Osvalds Rinkis (Bar The Tailor, Amsterdam)
Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor creëert met See Them Coming een twist op de klassieke aperitief-cocktails. Maar dit bitterzoete zomer-aperitief werkt door de diepte van de Jack Daniel’s Bonded evenzo goed als afsluiter van de avond.
Ingrediënten
- 25 ml Jack Daniel’s Bonded
- 25 ml Strega of een andere zoete kruidenlikeur
- 25 ml Aperol
- 35 ml limoensap
- Een paar druppels zout water
- Limoenschil
Bereiding
- Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem te koelen.
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Schud alle ingrediënten in de shaker.
- Gooi het ijs uit het glas en schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas.
- Garneer met een stukje limoenschil op de rand.
2/ SUNNY OLD FASHIONED
- Cocktail: Summer Fashion
- Door Nick Vrielink (Fitz’s Bar, Amsterdam)
Nick Vrielink van Fitz’s Bar steek de klassieke old fashioned in het nieuw. De basis is Woodford Reserve bourbon. Met de zomers zoete smaak van rijpe perziken en de kruidigheid van verse basilicum.
Ingrediënten
- 50ml Woodford Reserve Bourbon
- 10ml Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum*
- 10ml Monin Honingsiroop
- 2 scheutjes Angostura sinaasappelbitters
- Basilicumblaadje
Bereiding
- Vul een laag glas met ijsblokjes.
- Schenk alle ingrediënten in het glas. Roer kort door.
- Garneer met een basilicumblaadje.
*Schenk 200ml Crème de Pêche in een afsluitbare bak of pot. Stop daar zo’n tien blaadjes basilicum bij en laat dat minimaal twaalf uur staan.
3/ BLOEMIGE BOURBON
- Cocktail: Gold Rush Fizz
- Door Martin Eisma (Sins of Sal, Amsterdam)
Voor deze cocktail met Woodford Reserve moet je zelf Martin’s Juicebomb-siroop bereiden. Maar dan eindig je wel met een cocktail – zoet en vol, maar toch fris – waar iedereen van wil blijven drinken. De Gold Rush Fizz van Martin Eisma van cocktailbar Sins of Sal drinkt als vloeibare zonsondergang.
Ingrediënten
- 40ml Woodford Reserve Bourbon
- 20ml citroensap
- 15ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
- 2 scheutjes Angostura bitters
- 60ml (droge) appelcider
- Bijenpollen
Bereiding
- Vul een hoog glas met ijsblokjes.
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker.
- Shake de cocktail kort.
- Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas.
- Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit.
- Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien.
EXTRA: Hoe maak je siroop
Ingrediënten
- 100ml kokoswater
- 250ml bloemenhoning
- 10ml oranjebloesemwater
- 2,5gr zeezout
Bereiding
- Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur.
- Roer totdat alles mooi gemengd is.
- Laat de siroop afkoelen voordat je hem in je cocktail gebruikt.