Nog steeds geen zomerlichaam? Check of deze 6 elementen op orde zijn

Al begonnen aan je zomerlichaam, maar wil het nog niet echt vlotten? Check dan of dit op orde is.

Afvallen voor de zomer
Onderhoud
Fitfluencers
Fitfluencers: een vloek of een zegen?
Door Redactie
Onderhoud
rode peper
Van pittig eten leef je langer 
Door Arno Kantelberg

Een afgetraind lichaam komt namelijk niet uit de lucht vallen. Sterker nog: het is – afhankelijk van je startpunt en lichaamsbouw – aanzienlijk veel werk om die sixpack en brede schouders te kweken. Alle kaarten moeten goed liggen en in dit geval ben jij de croupier van je eigen leven.

1. Stress

Je zou misschien denken dat voldoende uren in de sportschool of een strak voedingsregime de belangrijkste voorwaarden zijn om een strak en gespierd lichaam te krijgen. Niks is minder waar, want met te hoge stresslevels ga je geen van die twee voorwaarden überhaupt halen.

Wie gestresst is, grijpt namelijk eerder naar ongezonder eten of geeft er sneller de brui aan als het uiterste van je gevraagd wordt in de gym. Langdurige stress zorgt daarbij voor een verhoogd cortisolniveau, dat voor flink wat lichamelijke klachten kan zorgen en een goede nachtrust tegengaat.

2. Slaap

Er hoeft geen bruggetje gemaakt te worden tussen stress en slaap, want dit duo gaat hand in hand. Teveel stress betekent minder kwalitatieve nachtrust en minder goede nachtrust betekent meer stress én nog meer kans op het laten verslappen van je voeding- en sportregime.

Hard trainen en gezond eten is voor niemand vol te houden als je niet voldoende slaapt. Ook bevordert een slechte nachtrust de spiergroei niet en herstel je niet voldoende om te blijven vlammen in de gym. Ook bestaat er een sterke lichamelijke correlatie tussen weinig slaap en een trage stofwisseling, plus een zeurend verlangen naar vette voeding.

Zet het laag houden van stress en het verbeteren van een goede nachtrust daarom bovenaan je prioriteitenlijst. Het trainen en gezond eten komt daarna.

Spieren kweken voor de zomer

3. Groei-mindset

Brand jij jezelf af als het niet lukt? Schiet je in de slachtofferrol? Heb je weinig vertrouwen in je eigen kunnen? Je kunt nog zo graag willen, maar als het in je bovenkamer niet soepel loopt, is consistent aan je gezondheid werken een flinke uitdaging.

De oplossing is helaas niet eenduidig, maar bewustwording van je eigen denken en gedrag is de eerste stap. Deze test helpt je om te achterhalen of je focust op oplossingen en verbeteringen (groeimindset) of vast blijft zitten in niet-helpende overtuigingen (fixed mindset). Ook vind je in dit artikel waardevolle tips om gehakt te maken van dat vervelende stemmetje in je hoofd dat je niet verder helpt.

4. Routine

We hebben het al vaker geschreven: motivatie droogt op. Het geeft je een goede kickstart en met de juiste motivatie kun je er een tijdje op teren, maar aan motivatie komt vrijwel altijd een einde. Creëer daarom helpende routines waar je altijd op kunt vertrouwen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Routine creeeren

5. Voeding

Nog boven sporten, staat voeding. Zonder de juiste eetgewoontes en voedingskeuzes, zal het halen van je doelen onmogelijk worden. Je kunt om deze zin heen proberen te glibberen, maar keer op keer zul je met je neus op de feiten worden gedrukt.

Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt? Dan kom je aan en val je zeker niet af. Drie keer een uurtje naar de gym gaat daarin geen enkel verschil maken. Wil je spiermassa kweken en vreet je ijzer voor het vaderland, maar komt er geen grammetje spier bij? Als je niet voldoende eet, zal ook dit helaas zo blijven.

Zorg dat je voeding aansluit bij je doelen. Punt (x1000). De belangrijkste kennis over afvallen of aankomen, lees je hier.

6. Sport

Hèhè, eindelijk zijn we aangekomen bij het punt waar de meesten beginnen: sporten. Natuurlijk zal er niks gebeuren als je alle bovenstaande punten op orde hebt, maar niet regelmatig het zweet uit je poriën laat gutsen door een harde workout. Andersom zijn al die uren in de sportschool weggegooid als je het rijtje hierboven niet op orde hebt. Het gaat allemaal hand in hand.

De kern van een succesvol sportregime en daarmee het behalen van je doelen, is het toepassen van progressieve overload. Dit betekent dat je langdurig je spieren blijft uitdagen, zodat ze constant gedwongen worden om zich aan te passen aan de workload. Lees: groeien. Hoe dit precies werkt, lees je hier.

Onderhoud
Fitfluencers
Fitfluencers: een vloek of een zegen?
Door Redactie
Onderhoud
rode peper
Van pittig eten leef je langer 
Door Arno Kantelberg