Zon & tattoo – hoe zit dat nu precies?

Inkt en UV-straling is niet de meest ideale combinatie. Heb je pas een tattoo laten zetten, dan moet je helemaal oppassen.

Dat je je moet beschermen tegen de zon, dat weet je inmiddels. Maar als je een of meer tattoos hebt is dat een reden om je nog nét wat grondiger te wapenen tegen UV-straling.

De kleuren ervan kunnen door de zon vervagen en ook kan een teveel aan straling tot huidirritatie rond je inktplaatje leiden.

Heb je pas een nieuwe tattoo? Dan kun je die zien als een wond. De huid heeft tijd nodig om te herstellen. Niet alleen om de wond te laten genezen, maar ook om de natuurlijke beschermingsfunctie van de huid weer te herstellen.

De bovenste huidlaag recupereert vrij snel: gemiddeld in twee tot vier weken. Maar de genezing van de diepere huidlagen kan wel tot drie maanden duren.

Blijf daarom minimaal acht weken lang met je tattoo uit de zon. Blootstelling aan UV stralen kan je huid beschadigen en verbranden. Dat leidt mogelijk tot blaren, bultjes en ontstekingen met als kans dat je tattoo niet mooi geneest.

Om je verse tattoo te beschermen tegen de zon kun je ‘m het beste afdekken met bijvoorbeeld een handdoek of een hemd met lange mouwen.

Zonnebrandcrème op een nieuwe tattoo smeren is namelijk geen goed idee. De ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de huid juist geïrriteerd raakt.

Geheeld

Pas als de tattoo is geheeld, meestal dus zo’n acht weken na het zetten – maar in uiterste gevallen drie maanden – kun je weer voorzichtig met je tattoo in de zon.

Wat wel belangrijk is, is dat je deze goed insmeert met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, bij voorkeur SPF50. De eerste jaren verbrandt de huid van je tattoo namelijk sneller. Ook kunnen de kleuren aangetast worden door de UV-straling, waardoor je tattoo vervaagt.

Tip: 
Gebruik een zonnebrandcrème voor de gevoelige huid. Deze is vrij van parfum en zorgt ervoor dat de kans op huidirritatie minimaal is.

Ondanks alle beschermende maatregelen kan jouw huid toch geïrriteerd raken door de zon. Dit herken je vaak door een verbrand gevoel of doordat er bultjes ontstaan op je tattoo. Dat betekent einde oefening: ga direct uit de zon om verdere beschadiging te voorkomen.

Een laatste advies: Met een stick met SPF50, bijvoorbeeld de Protective Chrystal Stick van Collistar (€29, 50 ml) kun je je tattoos gericht beschermen, evenals de andere extra gevoelige delen van je gezicht en lijf.