Trap er niet in: Smeren moet. Écht.

Er duiken mensen op die zonnebrandmiddelen mijden omdat ze kankerverwekkend zouden zijn. En de zon sowieso geen kwaad kan.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Ineens hoor en lees je het vaker: er zijn mensen die met argusogen naar zonnebrandproducten kijken omdat ze kankers zouden veroorzaken. En dat het gebruik ervan tot een tekort aan vitamine D zou leiden. Kortom: dat we allen zonder bescherming moeten genieten van de zon.

Onzin. Uit talloze wetenschappelijk onderzoek blijken UV-stralen wel degelijk schadelijke effecten op de huid te hebben. Niet alleen op de huid, maar bijvoorbeeld ook op de ogen.

UVA dringt diep door in de huid en kan zo op celniveau het ontstaan van huidkanker veroorzaken. UVB zorgt voor verbranding van de huid. Bovendien is de zon de grootste boosdoener als het gaat om vroegtijdige huidveroudering Er is geen enkel bewijs dat SPF-producten beter niet gebruikt kunnen worden, dus smeer. Op het strand royaal en elke twee uur.

D-day

Vitamine D is essentieel voor sterke botten, tanden, spieren en je afweer. Eén manier om dit tot je te nemen is door de huid aan de zon bloot te stellen. UVB zorgt ervoor dat de huid vitamine D aanmaakt.

Onbeschermde blootstelling aan de zon beschadigt ook de huid. Bovendien varieert de intensiteit van de UVB stralen van de zon van seizoen tot seizoen, tijd van de dag en geografische locatie. En dat maakt de standaard geadviseerde blootstellingsrichtlijnen – dat is ongeveer vijftien tot dertig minuten onbeschermd de zon in – onbetrouwbaar. Ook is het onduidelijk hoeveel huid aan de zon bloot moet worden gesteld voordat er voldoende vitamine D aangemaakt wordt. 

Huidvriendelijker is het om vitamine D tot je te nemen via supplementen. Veel mensen hebben een extra dosis van deze vitamine nodig: als je van kleur bent bijvoorbeeld. En mannen met een lichte huid vanaf zeventig jaar.

Natuurlijk kun je vitamine D ook deels uit je voedsel halen. Dol zijn op vis helpt dan: vooral haring, makreel, zalm en sardientjes in olie zijn rijke bronnen.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg