Zo hou je een klare blik

Smak geld neergelegd voor je nieuwe zonnebril? Met deze adviezen hou je ‘m in topvorm.

Een goede zonnebril die je ogen voldoende tegen UV-straling beschermt is een verstandige investering. Waarom dat zo is lees je hier. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Zo hou je ‘m in topconditie:

Wat je dient te vermijden is dat er krassen op de glazen komen. Leg daarom je bril nooit met de glazen naar beneden neer. Berg ‘m om die reden ook nooit los in een tas of in je koffertje – dat is uiteraard eveneens vragen om moeilijkheden. Ook los in je zak is geen goed idee: daar danst je bril al snel een tango met je sleutelbos, pen en andere spullen met scherpe randjes. Berg je bril altijd op in de koker of het hoesje dat je bij de aankoop erbij geleverd hebt gekregen. Koker zoek? Bij zo’n beetje elke drogisterij, bij de HEMA en Action kun je losse exemplaren kopen.

Je krijgt niet voor niks een microvezel doekje bij een nieuwe zonnebril. Gebruik dat standaard om je bril schoon te maken. Doe dat eer je ‘m opzet en bij voorkeur ook voor je je bril weer in de koker stopt.

Een bril die echt goor is geworden kun je schoonmaken in een sopje van lauw water en Dreft classic (de groene variant). Even laten weken, dan laten drogen en oppoetsen met dat microvezeldoekje.

Gebruik nooit papieren zakdoekjes om je bril toonbaar te krijgen. Er kunnen microscopische restjes hout inzitten en voor microkrassen op de glazen kunnen zorgen.

Zit je zonnebril niet helemaal lekker meer, is hij wat te ruim geworden? Of heb je het idee dat de schroefjes los zitten?  Ga dan langs bij de opticien of brillenwinkel waar je ‘m gekocht hebt. Ze lopen ‘m met plezier voor je na – in de regel nog gratis ook.

En dan is er nog het ultrasoon bad. Dit is een machine die brillen (en sieraden) door middel van geluidsgolven kan reinigen. De machine wordt aangestuurd door hoge trillingen en met behulp van een reinigingsmiddel wordt vuil losgeweekt. Veel opticiens hebben zo’n bad. Je kunt ze ook voor thuisgebruik aanschaffen.   

Nu nog een model kiezen. Hier vind je vier legendarische zonnebrillen!