Deze Europese gewoonte heeft – helaas – ook Australië bereikt

Ga je richting de Australische zon voor een duik in het hotelzwembad? Dan moet je hier rekening mee houden.

jason briscoe unsplash zwembad

Op wintersport heb je er weinig last van; daar is het alleen dringen voor de stoeltjeslift. Maar iedereen die weleens aan een zomers hotelzwembad heeft gelegen, herkent het fenomeen: hotelgasten die al voordat ze überhaupt ontbijt hebben gegeten een ligbed aan het zwembad claimen door er een handdoek overheen te draperen.

Dit is een typisch Europees fenomeen dat zich vooral manifesteert in de toeristische resorts. Zowel Engelse als Duitse toeristen beschuldigen elkaar van dit gedrag (al vrezen wij dat ook Nederlanders niet vrij zijn van schuld). 

Zwembad ligbed

Op internet zijn meerdere fora gewijd aan deze zomerse gewoonte. Op tripadvisor vind je de meest sprekende voorbeelden. Zo zegt ene ‘lizbecws’ uit Bangor, Wales: “we were at a place last year there was a family of 14, and they were getting up at 4 a.m. to put towels out and they would go back to bed until 11”.

Er zijn dus toeristen die midden in de nacht uit bed gaan om ligbedden aan het zwembad te reserveren – wat niet helemaal de juiste vakantie-mentaliteit lijkt.

In 2007 werd een buschauffeur uit Wales gearresteerd omdat hij twintig handdoeken van Duitse toeristen in de brand had gejaagd aan de Italiaanse Rivièra.

Sommige hotels, met name in het duurdere segment, hebben daarom regels bedacht, een opgelegde vorm van etiquette. Daar is het reserveren van bedden verboden voor een bepaald tijdstip. Of het is in zijn geheel verboden. 

Hoe dan ook; het fenomeen ‘reserveren’ van bedden was iets typisch Europees. In Amerika en Australië was het tot voor kort een onbekende gewoonte. Op TikTok vinden we echter een filmpje waarop te zien is dat ook Australië inmiddels besmet is met het reserveringsvirus.

The Calile Hotel is een hip hotel in Fortitude Valley, een uitgaansbestemming onder de rook van Brisbane, aan de goudkust van Australië. Hotelgast Emily Cooper uit Melbourne filmde het hotelzwembad, waar de eerste gasten al om 5:45 uur hun handdoeken positioneerden op de bedden. De meesten gingen vervolgens nog een tukje doen of een eitje eten, maar om 6:52 uur waren alle bedjes bezet.

De reacties op dit “selfish, un-Australian behaviour” waren niet mals. Website DMarge schreef: “Sommige Australiërs zijn bang dat dit gedrag, een van de naarste kanten van vakantievieren in Europa, nu ook Australië infecteert.”

Het reserveren van bedjes gaat in tegen de egalitaire manier waarop Australiërs vakantie willen vieren. Enige tijd terug lanceerde een ondernemer het plan voor een privé club op Bondi Beach; dat leidde ook al tot hevige protesten.

Zoals DMarge scherp noteert inzake het reserveren van bedden (sommige gevatte beschrijvingen moet je onvertaald laten): “Getting up at sparrow’s fart so you can hog a sunbed for hours is poor form.”