Eigenlijk is er altijd een excuus voor een borrel inclusief borrelhapjes, zolang de vijf maar in de klok zit, toch? Helemaal nu het weer guur en donker is en we liever binnenblijven. Maar de borrel biedt soelaas. Daarom hier de tips voor de ideale borrelplank.
Borrelhapjes maken
De borrel kan eigenlijk maar op twee manieren tot stand komen: gepland of ongepland. In het eerste geval is er tijd voor zelfgemaakte meesterwerkjes op de borrelplank, in het tweede geval is de supermarkt de reddende engel van de borrelplank.
Sta je last-minute in de supermarkt, met een fles wijn en/of een paar biertjes onder je arm en ben je op zoek naar de perfecte borrelhapjes voor op de borrelplank? Let dan op een paar dingen. Zorg in eerste instantie dat het een divers plankje is, met standaard één onderdeel uit de volgende vijf categorieën: vlees/vis, kaas, groente/fruit, brood/toast en dips. Het is de uitdaging om binnen die categorieën een variatie die verschilt in smaak, pittigheid, hardheid, vorm of in land van herkomst in huis te halen.
Borrelplank samenstellen
Kies bij het samenstellen van een borrelplank voor de wat spannendere opties uit de schappen. Dus manchego of pecorino in plaats van jong belegen kaas of gedroogde ham in plaats van het chorizo worstje. Met dit ‘boodschappenlijstje’ proberen we je te helpen met borrelhapjes maken en de keuzestress in de supermarkt te vermijden.
– verschillende soorten kaas (een harde, een zachte, een blauwe en een geiten/schapenkaas)
– rauwe ham in dunne reepjes
– plakjes gekookte ham
– boerenpaté
– worst
– rillettes
– augurken
– gedroogde pruimen
– abrikozen
– blaadjes witlof
– druiven
– peer
– kerstomaten
– cashewnoten
– verschillende soorten brood, toastjes en/of broodstengels
– (zelfgemaakte) tuinkruidenboter, andere dips als pesto, muhammara of labneh
Het laatste wat je in je achterhoofd moet houden is het welbekende credo: kwaliteit boven kwantiteit. Bovenstaande lijst is vrij uitgebreid, maar je borrelplank hóéft niet overvol te zijn.
Met die kennis op zak, kan je aan de slag gaan met borrelhapjes voor op de borrelplank maken. Want mocht je wat meer tijd hebben, dan kan je écht een spektakelstuk van je borrelplank maken. Kies bijvoorbeeld een thema uit, en maak aan de hand daarvan een samenstelling. Denk daarbij aan verschillende nationaliteiten (zoals een Italiaanse borrelplank, een Franse borrelplank, een Mexicaanse borrelplank of een Japanse borrelplank) of een uitsluitend vis- en zeevruchtenplank of vegetarische plank. Kies voor één pronkstuk en plaats daarbij aanvullende borrelhapjes.
In gevallen van een geplande borrel kan zo’n pronkstuk bijvoorbeeld een Gravad Lax zijn, een gerookte zalm die twee dagen in de koelkast moet liggen, maar in totaal vijf minuten bereidingstijd behoeft. Of denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte garnalenkroketjes; niet zo lastig als je wellicht zou denken. Influecner en kookboekenschrijver Tobias Camman legt in deze Instagram-Reel uit hoe hij die zelf maakt:
Borrelplank opmaken
Last but not least: het is tijd om de hapjes op een mooie plank te presenteren. Kies hiervoor een stevige houten plank die je mooi kunt vullen. Verspreid de hapjes over de plank en groepeer de verschillende componenten bij elkaar. Zo kun je van de plakjes rauwe ham bijvoorbeeld kleine bloemen maken. Drapeer de plakjes over elkaar langs de rand van een wijnglas en draai het glas vervolgens om.
Voilà! Jouw plank wordt de knaller van de borrel. Of tenminste, ben je de drank niet vergeten? Check hier welke cocktails je kunt maken.