Oplossing voor het bouwtekort? Ga het water op

Met de zeespiegelstijging en een verhoogd risico op stedelijke overstromingen, neemt het bouwen op water aan populariteit toe.

Een nieuw systeem van eenvoudige, plat verpakte modules, gemaakt van gerecycled versterkt plastic is bedacht door de Deense maritieme architectuurstudio MAST. Deze modules kunnen gemakkelijk over de hele wereld worden vervoerd en op talloze manieren worden samengevoegd om een ​​solide zwevende basis te bieden.

Met de techniek van Land on Water, zoals het project heet, kun je bijna alles op het water bouwen, van drijvende huizen in Seattle tot drijvende campings in de fjorden tot sauna’s aan een rivieroever. Het innovatieve systeem is ook gemaakt om de biodiversiteit te stimuleren. De spleten van een vlot moeten de groei van weekdieren en zeewier bevorderen en tegelijkertijd dienen als leefgebied voor vissen en schaaldieren.

MAST zegt er zelf het volgende over. “De huidige oplossingen, waaronder met polystyreen gevulde betonnen funderingen en plastic pontons zijn inflexibel, moeilijk te vervoeren en zeer onhoudbaar. Land on Water belooft een geheel nieuwe, duurzame en zeer flexibele oplossing.”

Om dit systeem te creëren, is MAST geïnspireerd op de constructiemethode van schanskorven, dat is een oude technologie die gebruikmaakt van gaaskooien gevuld met puin om extreem stevige, goedkope funderingen te creëren.

Beeld: MAST