Op zoek naar de perfecte whisky

Benjamin Herman en Joris Bijdendijk, smaakmakers op hun eigen vakgebied, togen naar de Schotse Hooglanden om de smaak van Aberfeldy-whisky te peilen.

Joris Bijdendijk Benjamin Herman aberfeldy whisky

Jazzmuzikant Benjamin Herman en sterrenchef Joris Bijdendijk waren op zoek naar genot, rust en kwaliteit? En waar vonden ze dat? In een klein dorp genesteld in het weelderige hart van de Schotse Hooglanden.

Daar in Aberfeldy, een gehucht met nog geen tweeduizend inwoners aan de rivier de Tay, draait een eeuwenoude distilleerderij nog altijd op volle toeren. Hier komt de gelijknamige whisky vandaan: Aberfeldy Single Malt.

Benjamin Herman en Joris Bijdendijk reisden naar Aberfeldy om met eigen ogen te zien hoe het maakproces in die distilleerderij nog altijd hetzelfde is als bij de opening in 1898. In deze regio, waar nog maar enkele distilleerderijen resteren, vormt Aberfeldy een bastion waar whisky nog op traditionele wijze wordt bereid.

Aberfeldy put water uit de Pitilie Burn, een klein beekje dat geprezen wordt om de zuiverheid van het water. Maar hier werd ook goud gewonnen, vandaar het keurmerk Golden Dram voor Aberfeldy, óók een verwijzing naar de honingkleur van de whisky.

Benjamin Herman en Joris Bijdendijk zijn door Aberfeldy benoemd tot Tastemakers, smaakmakers die in drie videos vertellen over hun eigen zoektocht naar kwaliteit.

Joris Bijdendijk: “Wat ik heel tof vind, is dat je in mijn vak heel veel dingen ziet die te vergelijken zijn met het maken van whisky. Als je het bijvoorbeeld hebt over brood: in feite maak je met precies dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende producten.”

Afhankelijk van het seizoen wordt de whisky van Aberfeld gerijpt op eikenhouten vaten of oude sherryvaten – de oorsprong van de tonen (vanille, honing, kruiden) die je terug vindt in de smaak.

Op donderdag 24 november komt de campagne van Aberfeldy tot leven door middel van een diner in de omgeving van Amsterdam. Joris Bijdendijk zal de gerechten verzorgen, Benjamin Herman ontfermt zich over de muziek. Schrijf je voor 13 november in middels de button onderop deze pagina, en maak kans om samen met een gast kans te maken om bij dit exclusieve event aanwezig te zijn.

Herman en Bijdendijk herkende de zucht naar kwaliteit, iets wat ze beiden in hun eigen vakgebied ook nastreven. Bij Benjamin Herman vind je dat niet alleen terug in zijn muziek, maar ook in zijn drive om zich continu te blijven ontwikkelen. De jazzmuzikant geeft inzicht in hoe je altijd kunt blijven leren, als je maar openstaat voor nieuwe ervaringen.

Joris Bijdendijk Benjamin Herman aberfeldy whisky

Benjamin Herman: “Het is verbazingwekkend hoe zo’n simpel recept – graan, gist en water – zoveel smaken kan hebben, zoveel diepte. Net als bij muziek zijn ze eigenlijk met hetzelfde bezig. Het maken van iets simpels en moois, smaakvol en persoonlijk.”

Single malt whisky is afkomstig van één distilleerderij; een blend whisky is een mix van verschillende whisky’s. Single malts zijn kwalitatief meestal beter dan blend whisky’s, maar vaak ook iets prijziger. Bluf je door elk gesprek over whisky met deze bluffers guide.
Joris Bijdendijk Benjamin Herman aberfeldy whisky

Benjamin Herman (54) speelt al vanaf zijn twaalfde saxofoon. Met zijn ensemble New Cool Collective treedt hij al dertig jaar wereldwijd op. Zijn oeuvre omvat inmiddels meer dan vijftig albums.

Joris Bijdendijk (38) staat al vanaf zijn negentiende in de keuken. Hij is chef van de Amsterdamse restaurants RIJKS en Wils, beide bekroond met een Michelinster. 

Wil jij zelf ook de Schotse whisky van Aberfeldy ontdekken? Grasduin hier door het aanbod. Cheers!