Waarom moet je witte wijn uit een slanker glas drinken?

En is het überhaupt strikt noodzakelijk?

witte wijn
Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Het gebruik van verschillende wijnglazen voor witte en rode wijn heeft te maken met wat je de optimalisering van je drinkervaring zou kunnen noemen. Er zijn meerdere redenen waarom witte wijn meestal uit een ander wijnglas wordt gedronken dan rode wijn.

1// Vorm, grootte

Wijnglazen voor witte wijn zijn over het algemeen kleiner en hebben een slankere kelk dan glazen voor rode wijn. Dit komt omdat witte wijn vaak koel wordt geserveerd en minder lucht nodig heeft om te ademen. De smallere opening van het glas helpt ook om de aroma’s van de wijn beter vast te houden

Bij deze bars in Utrecht drink je de beste wijnen.

2// Temperatuur

Witte wijn wordt meestal gekoeld geserveerd, terwijl rode wijn op kamertemperatuur wordt geserveerd. De kleinere kelk van het wijnglas voor witte wijn helpt de temperatuur van de wijn langer op peil te houden door minder warmte van de hand over te dragen (daarom hou je hem ook bij de steel of – lekker aanstellerig – bij het voetje vast).

3// Aroma 

Witte wijn heeft meestal delicatere en subtielere aroma’s dan rode wijn. Het gebruik van een smaller glas kan helpen bij het concentreren van deze aroma’s, waardoor ze beter worden waargenomen tijdens het drinken.

Deze 5 wijntips doen jou een echte wijn-expert lijken.

4// Esthetiek

Het gebruik van verschillende wijnglazen wordt ook geassocieerd met elegantie en verfijning. Het gebruik van specifieke glazen voor verschillende wijnsoorten kan op die manier bijdragen aan de presentatie en dus de algehele ervaring van de wijn. En ja, dat klinkt pretentieus, maar je moet er altijd nét iets meer van proberen te maken, nietwaar.

Het is niet strikt noodzakelijk om witte wijn uit een ander wijnglas te drinken dan rode wijn. Als jij maar één soort wijnglas in huis hebt, hoef je dus niet te wanhopen. Maar verschillende glazen helpen bij het optimaliseren van de smaak- en geurbeleving van elke wijnsoort. En waarom zou je dat niet willen?

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder