Breitling volgt 140-jarig jubileum op met Navitimer 41 & Cosmonaute

Twee nieuwkomers in een jaar vol ‘firsts’.

Breitling’s speciale releases ter ere van hun 140-jarig bestaan krijgen een vervolg met de Breitling Navitimer 41 en de Cosmonaute B12.

Het jubileum markeren ze dit jaar met verhalen over de vele primeurs die het merk door de jaren heen heeft gekend. Van doorbraken in tijdwaarneming voor lucht, land en zee, tot mijlpalen op het gebied van duurzaamheid. Nu is het de beurt aan twee van zijn iconen. De Navitimer, het eerste polshorloge voor piloten dat een chronograaf en een ‘slide rule’ combineerde. En de Cosmonaute, een 24-uursversie van de Navitimer die het eerste Zwitserse polshorloge in de ruimte werd.

“Dit hele jaar zullen we het hebben over onze 140 Years of Firsts,” zegt Georges Kern, CEO van Breitling. “En als het gaat om deze twee horloges – de Navitimer en Cosmonaute – kun je de betekenis die ze hebben gehad voor ons merk, voor de luchtvaart en voor de horlogemakerij als geheel, niet genoeg benadrukken.”

Navitimer 41

De Navitimer werd gelanceerd in 1952 en was het eerste polshorloge voor piloten dat een chronograaf en een ‘slide rule’ ofwel rekenliniaal combineerde, waardoor piloten berekeningen konden maken. Zoals de stijgsnelheid en het brandstofverbruik. Het werd al snel dé toolwatch voor piloten in de toen snel opkomende burgerluchtvaart.

Breitling speelde overigens al een rol in de vroege commerciële vluchten door tijdinstrumenten aan boord te produceren die standaarduitrusting werden, eerst in propellervliegtuigen en later in straalvliegtuigen.

Breitling ontwierp in 2022 een nieuwe Navitimer-lijn, met als eerste een versie van de originele chronograaf. Tegenwoordig zet het die update voort met twee nieuwe uitvoeringen: een GMT en een automatisch driewijzer-model. Allebei met een zeer draagbare kastdiameter van 41mm.

Het nieuwe ontwerp behield de looks van de Navitimer, terwijl de chronograaf achterwege blijft voor een cleanere wijzerplaat, waardoor de rekenliniaal opvalt aan de rand van de wijzerplaat. De gekerfde randen van de lunette zijn afwisselend geborsteld en gepolijst afgewerkt. De wijzerplaten lopen uiteen van zwart, blauw en zilver tot ijsblauw en groen, gecombineerd met kasten in roestvrij staal of 18-karaats roodgoud, plus een tweekleurige versie van de Automatic. De Navitimer 41 is er vanaf €5.300. De GMT-uitvoering start bij €5.650.

Sinds 1962

Het tweede model heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 60’s als het eerste Zwitserse horloge in de ruimte. In 1962 benaderde Mercury Seven-astronaut Scott Carpenter Breitling met een vraag om het ontwerp van de Navitimer aan te passen met een 24-uurs wijzerplaat. Op deze manier kon hij dag en nacht onderscheiden, terwijl hij in een baan om de aarde was. Breitling ging de uitdaging aan en de op maat gemaakte Navitimer, later de Cosmonaute genoemd, vergezelde Carpenter op zijn missie van 24 mei 1962.

Ter gelegenheid van het 140-jarig jubileum brengt het Zwitserse merk een gelimiteerde editie van het 24-uurs uurwerk uit. Met aan boord het automatische chronograafuurwerk, kaliber B12.

Gevat in een 18-karaats roodgouden kast en een diepgroene wijzerplaat, geaccentueerd met gouden Arabische cijfers en een zwarte alligatorleren band. Door de transparante saffierglazen achterzijde zie je het COSC-gecertificeerde chronograafuurwerk met een gangreserve van 70 uur. En daarbij een gravure ‘Eén van 250’ (gelimiteerd tot 250 stuks) en: ‘Eerste Zwitserse polshorloge in de ruimte/Navitimer Cosmonaute 24 mei 1962.’ De Navitimer B12 Chronograph 41 Cosmonaute kost €21.500.