5 Wijntips waardoor je een expert lijkt

Tijd voor wat tips waarmee je je door die wijnkaart bluft en het lijkt alsof je er iets vanaf weet.

In Nederland drinken we ruim 600 miljoen flessen wijn per jaar. Maar om je van wijndrinker op te werken naar sommelier, daar heb je wel even wat jaartjes voor nodig. Voor de meesten onder ons blijft een wijnkaart toch zoiets als het lezen van een Franse literaire klassieker. In het Frans.

– The Usual Suspects

De meest simpele manier om als een pro over te komen is door de usual suspects links te laten liggen. Laat die wijnen uit Frankrijk, Argentinië, Spanje en Nieuw-Zeeland voor wat ze zijn. Als je op een wijnkaart een ongewoon land ziet, dan is dat meestal een topper. Neem bijvoorbeeld landen als Slovenië, Hongarije of Griekenland. Deze landen hebben de laatste jaren enorme sprongen gemaakt en kunnen zich meten met de beste.

– Ondervraag de sommelier

Een beetje tof doen met de sommelier is net zoiets als Usain Bolt proberen te verslaan tijdens een potje joggen. Hopeloos. Scoor liever punten door de indruk van kennis te wekken. Check bijvoorbeeld of de wijn goed samengaat met het gerecht van je date. Of vraag wat de nieuwste wijnen zijn van het restaurant.

– Bespaar geld met nieuwe ‘bubbels’

Als je iets met bubbels nodig hebt, dan hoeft het niet alleen maar champagne of prosecco te zijn. Er zijn genoeg minder bekende opties die het kunnen opnemen tegen een goede champagne voor een fractie van de prijs. Een Franse optie kan cremánt zijn. Hetzelfde geproduceerd als champagne, maar het komt uit andere Franse regio’s. Cava uit Spanje kan ook of franciacorta uit Noord-Italië. Klinkt toch iets interessanter dan wanneer je vraagt om de ‘prosecco van het huis’.

– Ken de trends

Net zoals je kledingtrends hebt, zijn die er ook in de wijnwereld. Of het nou riesling of rosé is die bezig waren met een opmars, check websites wat nu hot is. Zeker als er iets populair is, spelen winkels en sommeliers hierop in met bijzondere opties.

– Ken je wijnen

Die muur van wijnen in de supermarkt of die ellenlange wijnkaart kan nogal intimiderend werken. Dus een soort basislijst van wijnen en waarmee ze samengaan is altijd een handige. Alstu:

Sauvignon Blanc – Goed met schelpdieren, zeevruchten, gegrild wit vlees en groenten.
Chardonnay – Gevogelte, curry’s en pasta’s.
Malbec – Stevige vleesgerechten als steak, lam of varken.
Pinot Noir – Bijna alles, van gebakken vis tot lam.
Pinot Griogio – Vis, pasta en vegetarische gerechten.
Rioja – Het meeste vlees, maar vooral lam en Spaanse gerechten als paella.
Riesling – De Thaise en Chinese keuken.
Cabernet Sauvignon – Rood vlees en geroosterde groenten, kortom: perfect voor een BBQ.
Merlot – Kaas, geroosterd wit vlees, worst.