Hoe de ‘finish’ de whisky maakt…

Na het rijpen een whisky overbrengen in een ander vat voegt nieuwe dimensies toe aan de smaak.

Het gaat bij whisky om nuances in smaak. ‘Finishen’ is een manier om nieuwe elementen aan de smaak en de geur toe te voegen.

Het blijkt een specialisme van The Balvenie. Deze gerenommeerde Schotse single malt whiskyproducent is sinds 1892 gevestigd in Dufftown, Schotland. The Balvenie produceert enkele van de meest gevierde whisky’s ter wereld.

Er is maar weinig veranderd sinds de eerste distillatie van het bedrijf in 1893. Dat heeft er alles mee te maken dat onze Schotse vrienden vasthouden aan ambachtelijk vakmanschap. Zo verbouwt de distilleerderij de eigen gerst. En wordt er gemout op de eigen moutvloer. Mouten is overigens het proces waarbij van een graansoort, doorgaans gerst, mout (ontkiemd en daarna gedroogd graan) wordt gemaakt.

Finish

Ook heeft The Balvenie nog altijd een team van kuipers in dienst dat voor de vaten zorgt. En dat zorgt meteen voor de unique selling point van het Schotse bedrijf.

The Balvenie loopt voor als het gaat om ´finishen´, het na rijping overbrengen van whisky naar een ander type vat om zo de een extra element toe te voegen aan de smaak.

Een geslaagd voorbeeld hiervan is de Doublewood. Na een rijping van 12 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout waarin voorheen bourbon heeft gerijpt, wordt de whisky overgegoten in een first fill sherryvat van Europees eikenhout voor een finish van minimaal een half jaar. Je vindt de whisky onder meer hier. En de verantwoording om een glas in te schenken vind je hier.

Het proces levert een goudgele whisky op die zoet ruikt naar fruit en tonen heeft van sherry, honing en vanille. De smaak is zacht, soepel en zoetig, je proeft noten, kaneel en – dankzij dat tweede vat – een subtiele hint van sherry. Met een lange en verwarmende nasmaak.

Cask & Character

De nieuwste toevoeging aan The Balvenie Stories’ range is de A Revelation of Cask and Character 19 Years. Het is een heel rijke whisky met de vertrouwde honingzachtheid die kruidige lagen onthult, en intens rijp fruit die vervolgens plaats maken voor taaie vijg, en een lange romige, nootachtige afdronk. The Balvenie A Revelation of Cask and Character heeft diepe smaaklagen, die gecreëerd zijn door uitsluitend op ex-sherryvaten van Europees eikenhout te rijpen. Een mooie, intense whisky die beperkt beschikbaar is. Reken op zo’n 400 euro voor een fles.

De nieuwe kuiper is een vrouw

De whisky is een eerbetoon aan de passie en toewijding van The Balvenie’s vakmensen. Ook markeert deze fles een mijlpaal in de geschiedenis van The Balvenie: het is namelijk de eerste whisky die is gecreëerd en gesigneerd door de nieuwe Malt Master Kelsey McKechnie, zij vervangt David Stewart, die 60 jaar lang Malt Meester was.