In 1947 bezocht Frank Sinatra voor het eerst Palm Springs, een plaats op zo’n honderd kilometer van Los Angeles.
Sinatra had net zijn handtekening gezet onder een lucrtief filmcontract met MGM Studio. In Palm Springs zocht hij een weekendhuis voor zijn gezin. Dat gezin bestond toen nog uit zijn eerste vrouw Nancy en hun twee kinderen – de derde, Frank junior, was in aantocht.
Sinatra wilde in Palm Springs een landhuis laten bouwen in klassiek Brits-koloniale stijl een zogeheten Georgian Mansion. Hij kende die stijl als vertoon van rijkdom aan de oostkust, waar hij was opgegroeid (in Hoboken, New Jersey).
Als het tijd werd voor een cocktailtje hing hij een vlag uit met het logo van Jack Daniels
Frank Sinatra had net zijn eerste miljoen verdiend en dat wilde hij laten zien middels zo’n klassiek landhuis. De architect, E. Stewart Williams, bracht hem echter op andere gedachten: waarom niet een modern huis gebouwd in de geometrische stijl van Frank Lloyd Wright? Een huis met lange rechte lijnen en hoge glazen ramen, passender in deze omgeving dan een hoog landhuis.
Sinatra doopte zijn huis Twin Palms, en het werd een metafoor voor de casual lifestyle van de Hollywood-glitterati. Het lag in een wijk die Movie Colony werd genoemd, naar het hoge aantal filmsterren dat er woonde. Sinatra moest er uiteindelijk 150.000 dollar voor neertellen.
Bij het huis kwam een zwembad in de vorm van een piano en een ruimte die door Sinatra als opnamestudio werd ingericht. Als het tijd werd voor een cocktailtje hing hij een vlag uit met het logo van zijn favoriete drank, Jack Daniels, zodat de buren wisten dat de bar open was.
Sinatra hield wel van een borreltje en een feestje. En van de vrouwtjes, want zijn buitenechtelijke strapatsen waren al tijdens zijn eerste huwelijk een publiek geheim. Sinatra’s lijst veroveringen leest als een Who’s who uit de Gouden Jaren van Hollywood: Marilyn Monroe, Lana Turner, Judy Garland, Lauren Bacall, Angie Dickinson, Natalie Wood, Hedy Lamarr…
Nadat hij van Nancy scheidde, werd het helemaal een dolle boel op Twin Palms, waar hij met Ava Gardner, zijn tweede echtgenote, uitbundige feesten gaf. Sinatra had Gardner jaren eerder al gespot op de studiovloer van MGM. Op het moment van hun huwelijk, 1951, was Gardner geen starlet meer, maar een grote Hollywoodster. Sinatra’s eigen loopbaan zat op dat moment in het slop, zijn vrouw was de broodwinner. De ommekeer kwam met From Here to Eternity, de film uit 1953 waarvoor Sinatra een Oscar ontving.
Gardner had overigens een vergelijkbare reputatie als Sinatra (ze was getrouwd met Mickey Rooney toen de affaire met Sinatra begon). Het was een tumultueus huwelijk, dat ook niet al te lang standhield. Gardner verhaalt er uitgebreid over in haar autobiografie: ‘It [Twin Palms] was the site of probably the most spectacular fight of our young married life.’
Na zijn tweede scheiding, in 1957, verkaste Sinatra een kleine tien kilometer oostelijker naar een huis dat The Compound werd genoemd (er werd vanalles bij gebouwd, vandaar de naam). The Compound lag in Rancho Mirage, wat samen met Palm Springs en een paar andere steden een agglomeratie vormt in de Soronawoestijn. In The Compound kon hij zijn voorliefde voor de kleur oranje (‘the happiest color’) botvieren – zelfs de verwarming was oranje. Hij kon er ook al zijn speelgoedtreintjes kwijt.
Vanaf eind jaren zeventig zou Sinatra zich hier definitief vestigen, samen met zijn vierde vrouw Barbara Marx, voorheen de echtgenote van Zeppo Marx. In de periode tussen Ava en Barbara was er uiteraard nog het curieuze, nauwelijks een jaar durende huwelijk van Sinatra met Mia Farrow, die daarna doorschakelde naar de pianist André Previn en vervolgens Woody Allen (Farrow beweerde recentelijk dat haar zoon Ronan Farrow niet van Woody Allen, maar van Sinatra zou zijn).
hij kon zijn voorliefde voor de
kleur oranje botvieren.
zelfs de verwarming was oranje.
In 1950 was het huis Twin Palms nog even te zien in de film The Damned Don’t Cry, zij het alleen van de buitenkant. Een hoofdrol in die film wordt gespeeld door Joan Crawford (uiteraard een oude vlam van Sinatra – Sinatra stelde zijn huis beschikbaar als gunst aan haar). In Rancho Mirage is de straat waaraan The Compound ligt vernoemd naar hun beroemde inwoner, de Frank Sinatra Drive.
Twin Palms, aan 1148 East Alejo Road, is in beste staat geconserveerd, met meubels die de jaren 50 vijftig ademen. Tegen een vergoeding die iets boven de tweeduizend euro ligt (ja, per nacht), kun jij er overnachten.
Je krijgt er zes slaapkamers voor terug, gebruik van het zwembad, en je kunt luisteren naar muziek via de originele audio-installatie die Ol’ Blue Eyes zelf gebruikte in de jaren dat hij er woonde. Meer weten over prijzen en beschikbaarheid, ga naar sinatrahouse.com.