Vandaag is de kick off van het Amsterdam Dance Event. Wat ooit begon als een bescheiden muziekconferentie met een paar honderd bezoekers en een enkele clubavond, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en invloedrijkste evenement in de wereld van de elektronische muziek.
Het vijfdaagse festival trekt jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers uit meer dan negentig landen. Met zo’n duizend evenementen op tweehonderd verschillende locaties verandert ADE de hoofdstad in een elektronische vrijplaats die de stad wereldwijd op de kaart zet.
Achter dit spektakel staat de Amsterdam Dance Event Foundation, een non-profitorganisatie met zeven vaste medewerkers. Zelf organiseren ze geen enkel evenement, maar ze bieden met ADE een platform voor anderen om hun stempel te drukken op het festival.
Hier vind je een selectie uit het programma voor ADE 2024.
De kern van het ADE-programma is de conferentie, die opgedeeld is in twee onderdelen: ADE Pro, gericht op professionals binnen de dance-industrie, en ADE Lab, speciaal voor opkomende artiesten en jonge professionals. Daarnaast omvat het programma diverse cross-overs via het ADE Arts & Culture-programma, dat een breed scala aan elektronische muziekervaringen biedt en de meest innovatieve en creatieve projecten van dit moment toont.
ADE is dus niet alleen een groot muziekfestival waar volop wordt gefeest, het is ook een belangrijke plek waar de toekomst van de elektronische muziekindustrie wordt vormgegeven, kennis wordt gedeeld, samenwerkingen ontstaan en innovaties op het gebieden van technologie, duurzaamheid en cultuur worden gepresenteerd.
Hoogtepunten door de jaren heen
1996 – Eerste editie
Driedaagse conferentie met dertig dj’s. Eerst gevestigd in De Balie voor de conferenties overdag; ’s avonds shows op drie locaties: Paradiso, Melkweg en Club Escape.
2011 – Meer dan 130.000 bezoekers
Deze mijlpaal markeerde het begin van een nieuwe fase waarin het niet alleen meer over de muziek ging, maar ook over de bredere impact op cultuur en technologie.
2016 – Twintigste verjaardag
Dit jubileum werd gevierd met meer dan 375.000 bezoekers. De programmering werd uitgebreid met extra onderdelen zoals kunstinstallaties, filmvertoningen en de ADE Sound Lab.
2020 – Digitaal
ADE werd in 2020 grotendeels digitaal georganiseerd vanwege de pandemie. Livestreams van dj-sets, virtuele conferenties en online showcases brachten dance-liefhebbers over de hele wereld bij elkaar in tijden van isolatie.
ADE heeft zijn reputatie als een wereldwijd platform voor de elektronische muziekwereld versterkt. Hoewel het festival zijn basis heeft in Amsterdam heeft, is het in de toekomst niet uitgesloten dat ADE uitgroeit tot een internationaal platform met evenementen in grootstedelijke gebieden als New York, Berlijn of Parijs, waar het festival de lokale muziek-scene kan verrijken en verbinden met de wereldwijde dance-industrie.