Dit zijn de staatsie-schoenen van de koning

Koning Willem Alexander Amalia Beatrix
Stijlpastoor
peter bosz
Stijladvies voor een voetballer: Peter Bosz
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg

Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Prinses Beatrix poseerde koning Willem-Alexander in Paleis Noordeinde met zijn moeder en oudste dochter voor een fotoserie. De foto werd al in december van het vorig jaar gemaakt, wat wellicht de winterse kleuren verklaart. De stijl die fotograaf Gemmy Woud-Binnendijk hanteert maakt het geheel overigens ook niet minder herfstig – somber is een andere term om het tableau te beschrijven.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de foto’s vandaag vrijgegeven.

Koning Willem-Alexander draagt op de foto’s een donkergrijs pak dat ook in vorm recht doet aan de kleur grijs. De revers is gemiddeld van wijdte, de notch lapel (de inkeping in de vorm van een liggende v) ligt redelijk hoog op het sleutelbeen. 

De mouwen van het pak zijn een centimetertje te lang; we missen helaas de gewenste anderhalve centimeter van het witte overhemd dat er onderuit zou moeten piepen. 

De das is lichtgrijs met een zweempje lichtblauw, wat het geheel wel een clean ton-sur-ton-gevoel geeft. 

Aan de koninklijke voeten zien we eigenlijk het meest opvallende accessoire van de koning, namelijk een paar schoenen die monk strap genoemd worden.

Koning Willem Alexander Amalia Beatrix

Monk strap-schoenen zijn leren, veterloze dress-schoenen met een riempje over de wreef met een gespje aan de zijkant. Bij een double monk strap is er sprake van twee riempjes; een heel enkele keer zie je ook weleens een triple monk strap.

Waar komt de monk strap vandaan?

Over de oorsprong van de schoen bestaat verschil van mening. Volgens de ene bron waren Romeinse monniken in de elfde eeuw de eerste dragers; andere bronnen spreken van monniken uit de vijftiende eeuw.

Het succes van de schoen zat ’m aanvankelijk in zijn functionaliteit: een monk strap-schoen gaf meer bescherming dan een sandaal, en was makkelijker aan- en uit te trekken dan een laars.

In de vorige eeuw maakte de fameuze schoenmaker John Lobb speciale monk straps voor de Engelse prins Edward VIII, omdat deze brede voeten had. Edward ken je als de pro-nazi prins die de troon aan zijn stotterende broer liet omdat hij zonodig met een gescheiden Amerikaanse de koffer in wilde (zie de film The King’s Speech).

Hoe draag je de monk strap?

Monk straps werden lange tijd als oubollige stappers gezien. In het najaar van 2010 doken ze ineens op aan de voeten van hippe vogels, ook in ons land. Inmiddels heeft zo’n beetje elk luxe schoenenmerk een versie van de monk strap in de collectie.

Het is op zich een formele schoen, dus hij kan uitstekend gedragen worden onder een pak. Door het riempje oogt de monk strap minder gladjes dan een Oxford-schoen. 

Monk straps hebben een klassieke uitstraling, maar door de toevoeging van het riempje ook iets eigenzinnigs. Om die reden kan een monk strap ook onder een jeans gedragen worden, of in een andere casual context.

Materiaal en kleur

Monk straps zijn er in gewoon leer, maar ook in suède. De kleur is vaak bruin, maar de koning houdt het op zwart.

Wat niét de voorkeur heeft (maar we leven uiteraard in een vrij land), is als er zich naast de straps nog meer versieringen opdringen – een kwastje bijvoorbeeld, of gaatjes in de neus. De gesp op een monk strap is al voldoende versiering.

Stijlpastoor
peter bosz
Stijladvies voor een voetballer: Peter Bosz
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg