Stijladvies voor een voetballer: Peter Bosz

Ja, zelfs de coach van de nieuwe landskampioen PSV kan een stijladviesje gebruiken.

peter bosz
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg

Peter Bosz wordt zondag 5 mei voor het eerst in zijn carrière als coach landskampioen (eerder werd hij met Heracles kampioen van de Eerste Divisie). Als PSV op 5 mei tegen Sparta een puntje pakt, is het kampioenschap definitief. Na betrekkingen bij negen profclubs, zou dit het eerste landskampioenschap worden van Bosz.

Als je Peter Bosz hoort praten over voetbal, heeft hij iets van een messias. En wanneer je kijkt naar oude beelden van Peter Bosz, bijvoorbeeld die op de heerlijke Panini-plaatjes uit zijn tijd bij het Franse Toulon, dan had hij dat ook al als speler, al was er toen een andere reden.

Het was die bonte bos krullen die Peter Bosz in zijn voetbaljaren bijna iets Bijbels gaven, op een hippie-achtige manier. Meer Jesus Christ Superstar dan Jezus van Nazareth, zeg maar. Bosz was een seventies vogel verdwaald in de eighties.

Bij die druistige Peter Bosz gaan de gedachten naar Izhar Cohen, de zanger die met The Alphabeta in 1978 het Eurovisie Songfestival won met het aanstekelijke A Bi Ni Bi. Maar misschien gaan de gedachten nog meer uit naar de Franse charmezangers uit de jaren zeventig met fantastisch haar zoals Gérard Lenorman, Julien Clerc en Michel Fugain. Daarom pastte Bosz zo goed in Frankrijk, eerst als speler bij Toulon, later bij Olympique Lyon als coach. (Eindhoven is ook de dichtst bij Frankrijk zijnde grote voetbalstad van Nederland.)

Hij is letterlijk en figuurlijk zijn wilde haren kwijtgeraakt, dus dát is wat we graag terug willen zien bij de huidige Peter Bosz: de stijl van de jonge Franse zangers uit de jaren zeventig, of van een Patrick Bruël uit de jaren tachtig. 

In de praktijk komt dat neer op: bruine suède jassen, een trenchcoat, rode coltruien, de knopen van het overhemd wijds open om die rijkdom aan borsthaar te etaleren. Dan wordt Peter Bosz weer Pierre Du Bois, de man die we niet alleen als voetbalmessias moeten volgen, maar ook als stijlvol en authentiek rolmodel.

Meer voetbalwijsheden over Peter Bosz hier.
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg