Dit is de goorste plek in je keuken

En nee, dat is niet de knop van de kraan en het is niet de snijplank.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Amerikanen houden wel van een onderzoekje. Onlangs hebben ze onderzocht waar in de keuken je de meeste bacteriën tegenkomt. Het is niet je koelkast. Het zijn ook niet de deurklinken of het deksel van de prullenbak, zoals je zou verwachten.

Maar wat dan wel? De goorste plek in je keuken is het kastje of de lade met kruiden- en specerijenpotjes.

Vrij verrassend, maar als je er even over nadenkt, snijdt het hout. Hoe vaak grijp je naar kruiden terwijl je aan het koken of gehaktballen aan het draaien bent en zet je het potje of blikje vervolgens gedachteloos weer terug. Inclusief dus een verse lading bacteriën die zich razendsnel vermeerderen.

Kruisbesmetting

Wanneer je een besmet product bereidt en de bacteriën van dit product op een ander product overbrengt, treedt er een kruisbesmetting op. Dat kan gebeuren door een besmet voorwerp tegen een ander aan te leggen of erop, maar het kan ook indirect gebeuren. Via de handen, keukendoek, het aanrecht, de koelkast of keukenmateriaal; zoals dus kruidenpotjes.

Kruidenpotjes niet goed reinigen, of je handen niet wassen na het gebruik ervan, kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld diarree krijgt of middels een norovirus buikgriep oploopt. Meer daarover lees je hier.

Sop

Dus: hup met een sopje de kruidenla of kastje in. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek, daarmee haal je sneller het vuil weg. Vergeet niet om voortaan wél even je handen te wassen tijdens het draaien van gehaktballen voordat je een potje met kruiden, zoals salie, uit de kast pakt.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels