Het is weer zover: de jaarlijkse uitreiking van het Gouden Kookboek van het jaar heeft plaatsgevonden. Een gevestigde en onafzijdige vakjury heeft beslist welke van 6 Nederlandse genomineerde kookboeken de prijs ‘Beste Kookboek van het jaar 2024’ in handen krijgt. Deze kookboeken zijn stuk voor stuk ideale cadeautips, of – waarom ook niet – geniet-er-zelf-van tips.
Beste Nederlandse kookboeken 2024
Bloem, suiker, boter van Nicola Lamb
De winnaar van ‘Gouden Kookboek 2024’ is Bloem, Suiker, Boter van de Britse Nicola Lamb. Volgens de vakjury is dit kookboek onmisbaar voor als je écht wilt weten wat je doet tijdens het bakken: “In de eerste paar hoofdstukken vertelt Nicola Lamb wat er allemaal gebeurt tijdens het bakken: hoe komt het dat mijn baksel al bruin is, maar nog niet gaar? Wat gebeurt er als ik meer of minder suiker of ei toevoeg?” Informatief én lekker.
Toscanini: Pasta van Maud Moody
Hét Havermelkelite kookboek van 2024, en tevens een van de genomineerde beste kookboeken van het jaar: Toscanini: Pasta. Met pastarecepten van het bekende en gelijknamige Italiaanse restaurant in Amsterdam.
An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken van Phi-Yen Phan
Phi-Yen Phan neemt lezers mee naar de traditionele Vietnamese keuken, waar authentieke recepten en hartverwarmende familieverhalen samenkomen. Het kookboek biedt naast kookinstructies ook persoonlijke anekdotes, die de rijke cultuur en het culinaire erfgoed van Vietnam op een intieme, toegankelijke manier tot leven brengen.
Hokkai: De smaak van Japan in IJmuiden van Joris Vermeer
Hokkai combineert authentieke Japanse recepten met mooie verhalen over vakmanschap, passie en cultuur, en laat zien hoe traditionele Japanse smaken hun weg hebben gevonden naar Nederland, met IJmuiden als verrassende thuishaven.
Vega India van Paulami Joshi
Dat er in India veel vegetarisch wordt gegeten komt dankzij het geloof. Dat het naast een religieuze achtergrond ook nog eens heel lekker kan zijn, bewijst Paulami Joshi. Met een focus op authentieke smaken en geuren deelt Joshi toegankelijke recepten die de diversiteit en levendigheid van India’s plantaardige gerechten laten zien.
Italopop: Swingend Italiaans van Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden benadert de Italiaanse keuken op een speelse, moderne manier in haar kookboek Italopop. Het bevat creatieve recepten en levendige verhalen, waarbij traditionele Italiaanse smaken een twist krijgen. Het resultaat is een frisse, toegankelijke kijk op Italië’s rijke culinaire tradities.
Beste Nederlandse kookboeken 2023
Hommage van Sergio Herman
ModMod’s eerdere coverheld Sergio Herman is met zijn kookboek Hommage genomineerd voor beste kookboek van het jaar. Zijn onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina’s af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.
Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen
De winnaar van Kookboek van het Jaar 2023! Het is onderhand Nederlands cultureel erfgoed: het Chin. Ind. restaurant. Dit kookboek mag dan ook met recht het canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.
Bestel Chin. Ind. Rest. Kookboek via deze link
Van Wafel tot Koek van Regula Ysewijn
De Nederlandse keuken saai? Niet als het aan Regula Ysewijn ligt. In haar kookboek Van Wafel tot Koek hebben we te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen – mét interessante achtergrondverhalen.
Bestel Van Wafel tot Koek via deze link
Jiwa van Carl Lemette en Mas van Putten
Carl Lemette en Mas van Putten maken van de Indo-Molukse-Europese keuken een funky fusion in hun kookboek Jiwa. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen én gedanst.
Wntrlust van Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere en Elise Van de Poele
Met winter in het vooruitzicht lust ik wel een… bloemkoolchowder? Of toch een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt in Wntrlust naar een hoger niveau getild en dat is precies wat we in dit jaargetij nodig hebben.
De keukens van Oekraïne van Olia Hercules
Van geroosterde aubergineboter met tomatentoast, lichte bietenborsjtsj met home made dumplings tot zoete maanzaadcake toe: wie wist hoe verrassend lekker de Oekraïense keuken is? De Keuken van Oekraïne gaat – zoals je van de naam kan verwachten – over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.
Bestel De keukens van Oekraïne via deze link
Bonusboek:
Van Boven in het wild van Yvette van Boven
Yvette van Boven heeft onderhand een flinke naam binnen de kookboekenwereld. In 2020 won ze de Gouden Kookboekprijs voor haar Home Made Basics en vorig jaar won ze de titel met Van Boven in het wild. Hierin trekt ze richting de natuur en maakte ‘een herbarium, eetbare-plantengids & receptenboek : voor het herkennen, verzamelen en verwerken van de heel bekende eetbare wilde planten uit de nabije natuur of directe stadsomgeving.’ Het resulteert in een mooi kookboek die men weer aanspoort uit de eigen omgeving te eten.
Bestel Van Boven In Het Wild via deze link
Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.