Lessen van een échte pastoor

Op deze zondag is het misschien een mooi moment om te luisteren naar de lessen van een heuse pastoor. Deze pastoor weet namelijk wat een riem voor je kan doen.

pastoor david van dijk kapelaan reusel
Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg

Eerst schiep God de hemel en de aarde. Daarna scheidde Hij het licht van de duisternis, zorgde voor aarde en water, bedacht wat dieren en ander spul, om vervolgens op de proppen te komen met een handig hulpmiddel: de riem. God had in de tussentijd ook de mens geschapen, naar Zijn beeld notabene, en zo’n riem kwam mooi van pas om de broeken bij die mensen op te houden. Ideaal.

Die riem was in eerste instantie niet meer dan een leren strook waar een knoop in werd gelegd. Later werd daar een gesp bij bedacht. Legerofficieren in vooral de negentiende eeuw ontdekten nog een ander voordeel: als je zo’n riem strak om de taille trok, ging je torso als vanzelf breder ogen.

als je een riem strak om de taille trekt, gaat je torso als vanzelf breder ogen

Dat laatste zullen lezers herkennen uit de jaren tachtig, toen werd de taille ook helemaal afgeknepen met een dikke riem door de lussen van de gebleekte spijkerbroek. We denken dan aan tieneridool Nick Kamen of aan de glimmende Goss-broers van het trio Bros. Cruciaal was het om daarbij de trui of blouse stevig in de broek te proppen.

In het Brabantse Reusel, een vrolijk vlekje onder Eindhoven, hebben ze een pastoor die eigenlijk kapelaan is, maar daarom niet minder inspirerend. Zijn naam is David van Dijk, en David van Dijk houdt er van om het hemd kordaat in de gebleekte spijkerbroek te stouwen. De fris ogende pastoor was vorig jaar even absent vanwege fysieke malheur, maar hij is inmiddels gelukkig weer opgeknapt.

De kettingrokende pastoor (Chesterfields) bezit een stem als een bronzen klok, en draagt een nauwelijks te missen riem. Die vormt de grens tussen het ondeugende ondergedeelte (spijkerbroek, Converse Chuck Taylors) en het klerikale bovengedeelte: het paarse hemd met Romeins priesterboord. Zo’n Romeins boordje herken je aan het korte stukje wit aan de voorzijde.

De Romeinse boord verschilt van de Tridentijnse boord, waar de witte kraag geheel om de hals loopt. Dat is goed te zien bij Jo de Meyere, de legendarische kapelaan Odekerke uit de jaren zeventigserie Dagboek van een herdershond. Kapelaan Odekerke draagt een soutane, ook wel lijfrok genoemd, met de lange rij knopen van hals tot voeten. Jammer dat die lange toga uit de gratie is geraakt, want het doet wonderen voor je silhouet (zie ook The Matrix). Ook bij kapelaan Odekerke was een voorname rol weggelegd voor de ceintuur.

In principe zou een riem niet nodig moeten zijn. Maar een man eet soms wat meer, soms wat minder, dus er kan een situatie ontstaan dat het middenrif niet meer in staat is om de pantalon op de juiste plek te houden. Dat valt op te lossen met een riem.

Esthetisch doet de riem jouw silhouet wel enige pijn. Je silhouet wordt dwars doormidden gesneden. Maar als je het aanpakt zoals pastoor Van Dijk, dan creëer je een Olympische torso door je riem als het ware de rol van een ouderwetse corset te laten spelen. Dat werkte in de jaren tachtig ook goed voor Nick Kamen en de Bros-boys.

Tot slot nog dit: goed voorbeeld doet goed volgen, maar dat werkt ook de andere kant op. Zo mag tv-stylist Roy Donders graag een riem met een grote glimmende H (van Hermès) dragen. Stervoetballer Cristiano Ronaldo doet hem dat na met de letters M of EA (van Moschino en Emporio Armani). Dit is de riem als uiting van wansmaak.

Tip

Een zwarte riem is een statement, zeker als het een brede riem betreft. Wil je dat je riem een ondersteunende rol speelt in plaats van een dominante, kies dan een geweven riem van bruin leer. Die past zowel in een spijkerbroek als in een chino.

Extra Tip

De lengte van de riem is een aandachtspuntje. Het uiteinde van de riem hoort net voorbij de eerste lus in je broekband te eindigen.

Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg