LinkedIn is één van die sociale mediakanalen waar je eigenlijk niet bij wil horen. Lid zijn is een teken dat je officieel volwassen bent, ondergedompeld in het professionele leven. Bij Facebook wist je niet hoe snel je 15 jaar geleden op die ‘aanmeld’-knop moest drukken, idem dito met Instagram. Alhoewel je daar onderhand soms spijt van hebt — Facebook en Instagram leveren ook veel irritaties op — spant LinkedIn toch wel de kroon op de irritatie-meter.
Om die irritaties tegen te gaan, hierbij de fouten die je niet moet maken op LinkedIn. Dan ben jij in ieder geval niet schuldig.
1 Flirten op LinkedIn
Wat je niet moet doen: de LinkedIn-slet uithangen. Je hoeft je bijbaantje in de skihut van Sneek niet in je ervaring te zetten. Ook: op Facebook kan je het in sommige gevallen maken om te flirten. Op LinkedIn niet.
2 Een ongewilde connectie worden
LinkedIn is ontworpen om mensen waarmee je hebt samengewerkt te ‘connecten’, om hier later nog eventueel wat mee te doen. Je hoeft dus niet je hele voetbalteam uit 2008 toe te voegen. Je oude makker Max die nu een kippenboerderij heeft, gaat je echt geen waardevolle connecties meegeven. Let him go.
3 De automatische felicitaties / reacties gebruiken
Geeft dezelfde boodschap af als helemaal niets doen. Neem die extra 10 seconden de tijd en schrijf een persoonlijke felicitatie of reactie, daar zal je uiteindelijk echt iets aan hebben.
4 Het spammen van je feed/inbox
Op dit gebied lijkt LinkedIn op Facebook, je hebt namelijk van die vervelende mensen die je feed of je inbox vol blijven spammen. Met bijvoorbeeld de vraag naar een baan, of met reclame voor hun bedrijf, of met ander irritant onnozel gepraat. Heel irritant.
5 Schrijven met LinkedIn-woordgebruik
Er wordt op LinkedIn zoveel onzin geraaskald. Neem het woord duizendpoot. Je bent geen duizendpoot, je bent een mens. Pas ook op met het woord passie, dat hoort eigenlijk alleen in de slaapkamer thuis.
6 Spelfouten maken
LinkedIn is als een soort CV, daar hoort geen spelfout in thuis.